2024. július 22. hétfő Magdolna

Lojális földtulajdonosokra és reális földbérleti díjakra van szükség

Agro Napló
A földbérleti díj összegét számos tényező és feltétel határozza meg, többek között a művelési ág (szántó, gyep, stb.), leginkább azonban a termőföld termőképessége, területi elhelyezkedése, a tábla, parcella nagysága, megközelíthetősége, művelhetősége.

 

Somogy megyében jelenleg a földbérleti díj összege szántó terület esetében hektáronként 15-100 ezer Ft között változik.

Az uniós csatlakozást követő években (2004-2009. között) az egységes területalapú támogatás (SAPS) mértéke több mint duplájára nőtt, idén várhatóan meghaladja a hektáronkénti 45 ezer Ft-ot.



A földtulajdonosok egy része – aki nem vagy alig kötődik a mezőgazdasághoz – arra törekszik, hogy a növekvő SAPS támogatás lehető legnagyobb részét földbérlet formájában „megszerezze”, megnehezítve, és sok esetben ellehetetlenítve ezzel egyre több élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni és családi gazdálkodót.

A mezőgazdasági termelők a versenyképességet és a hatékonyságot jelentősen befolyásoló gazdálkodási üzemméret növelését alapvetően kétféle módon eszközölhetik. Egyrészt termőföld vásárlással, másrészt földhaszonbérlet útján növelhető és javítható a birtokkoncentráció. Ezen lehetőséggel azonban csak akkor élhetnek a gazdálkodók, ha a mezőgazdasági tevékenységükből a pótlólagos ráfordításokhoz szükséges jövedelem képződik.



Tudomásul kell venni azonban, hogy a földművelés és növénytermesztés költsége és kockázata évről-évre nő, melyet kizárólag a földhasználók viselnek. Az elmúlt években egyre nagyobb gyakoriságú elemi károk és természeti csapások miatt csökkentek a növénytermelési hozamok, viszont a piaci törvényszerűségekkel ellentétesen visszaestek a felvásárlási árak. (Tavaly a mezőgazdasági termékek termelői árcsökkenése 9,5% volt, ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek értékesítési ára 12,7%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.)



Az ez évi kilátások sem biztatóak. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint 2010. évben sok helyen a kalászos gabonatermelés költség-árbevétel arányos vesztesége elérheti a 40-60 ezer Ft-ot is, amit az uniós területalapú támogatás csak részben kompenzál.

Ez által a területalapú támogatás már nem a gazdák jövedelmének kiegészítését, hanem a kieső árbevétel, valamint a növekvő költségek részbeni kompenzálásának szerepét tölti be.



A nehéz gazdálkodási helyzetben a földtulajdonosok igazságos és méltányos (lojális) magatartására, valamint a közös érdekeken alapuló reális földbérleti díjak kialakítására van szükség. E nélkül az egészséges és biztonságos élelmiszer- és élelmiszer-alapanyag termelés, a termőföld – mint legnagyobb nemzeti kincsünk – védelme és termőképességének megóvása, a környezettudatos gazdálkodás nem valósítható meg.

A földtulajdonosoknak tudniuk kell, hogy bérlő hiányában olyan, jogszabályba foglalt kötelezettségeket kell teljesíteni, mint pl. a termőterület gyommentes, kultúrállapotban tartása, amely jelentős, hektáronként és évente akár 15-20 ezer Ft-ot megközelítő költséggel jár. Ennek elmulasztása viszont különböző – szándékosság esetén – nem csekély szankciókkal, mint pl. növény-, talaj- és földvédelmi bírsággal jár. Ezért fontos a földtulajdonosok és földbérlők mielőbbi kölcsönös előnyökre és bizalomra épülő megállapodása. Ez mindkét szerződő fél közös ügye, érdeke és felelőssége.







Kaposvár, 2010. július 22.

Varga Gábor sk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26