2024. július 23. kedd Lenke

Mangalicák ökogazdaságból

Agro Napló
Akik mangalicasertéssel foglalkoznak, azok újabban az őshonos és veszélyeztetett állatok tenyésztésére meghirdetett ÚMVP-s támogatásra pályázhatnak. Ugyancsak kedvezően érinti a mangalicásokat az a közelmúltban hozott rendelet, amely megkönnyíti a mezőgazdasági termékek helyi feldolgozását és közvetlen értékesítését. Vajon hogyan tud élni a lehetőségekkel az ökogazdálkodást folytató, túrkevei Tóth család.







- Miért éppen a szőkemangalicát választotta?



- A szőkemangalica a legigénytelenebb őshonos állatunk – hangsúlyozza Tóth László. - Én nagyon meg vagyok velük elégedve, és az ökológiai gazdálkodásba pontosan beleillik. A szalmától kezdve a kukoricaszárig mindent elfogyasztanak, úgyhogy nem megy pocsékba semmi. Ezen kívül legelnek, és ha van rá lehetőség, akkor aratás után tarlóztatom őket. Az ugyanis cseppet sem mindegy, hogy mennyibe kerül egy kiló húsnak az előállítása. Való, nem hat hónapra érik el azt a vágósúlyt, mint a normál fehérsertések, a mangalica másfél év alatt lesz 150 kilós. Én 400 forint kilónkénti áron adom el a hízókat.



- Most, hogy rendeletben könnyítettek a házi feldolgozáson és értékesítésen gondolkodnak azon, hogy fejlesztenék a kis feldolgozót?



- Ha lenne rá pénz, akkor készítenénk egy hűtőkamrát. Meg jó lenne egy hűtőkocsi is, akkor járhatnánk a piacokra árulni.



- Nálunk saját feldolgozásban hurka, kolbász, füstölt szalonna, szalámi készül – sorolja a feleség. - Elég jól lehet értékesíteni. Budapesten a Mangalica-fesztiválon, vagy a most először megrendezett debreceni Mangalica-fesztiválon nagy sikere volt a termékeinknek. Szállodáknak, éttermeknek is tudunk értékesíteni. A munkaerő utánpótlás adott, a lányunk szeretne hazajönni, és ezzel akar foglalkozni.







Tóthéknál egy ellenőrrel is találkoztunk, aki a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületétől (MOE) érkezett.



- Mit ellenőriz? Mit néz ilyenkor? - kérdeztük Csoknyay Pál törzskönyvi felügyelőt.



- Az állatok jelölését, a nyilvántartásukat, az adminisztrációt, a tenyészállatok kiválogatását. Május 31-ével beindult az őshonos EU-pályázat, s megkövetelik, hogy az őshonos állatokat a megfelelő körülmények között tartsák, neveljék, jelöljék, a tenyésztési programban leírtaknak megfelelően.



- Divat lett a mangalica termék vásárlása. Valóban minden mangalica, amit e néven forgalmaznak?



- Az egyesületünk keresztezéseket is folytat, tehát van tenyészállat-vonal, fajtafenntartás, és áru-előállítás. Mindez párhuzamosan is folytatható, csak mindegyik ellenőrizve legyen. Aki hízókat értékesít, az kér az egyesülettől igazolást, mert ez az egyetlen módja, hogy az eladó és a vásárló igazolni tudják: ez mangalica termék.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26