2024. július 23. kedd Lenke

Tóban úszó remények

Agro Napló
Hektáronként 20 mázsa hal. Ezzel a céllal vágott bele a marcali víztározó kezelésébe a Tógazda Halászati Részvénytársaság. A magyarországi halfogyasztás növekedésében éppúgy bíznak, mint a környező országokéban.

 

Ritkítják az állományt – mondja a szakember. Ez azt jelenti, hogy rövidesen frissen fogott hal kerülhet a boltokba. Az év eleji első telepítés első fogásának örülhetnek a halászok. A társaság vezetői abban bíznak, hogy a több mint 400 hektárnyi tóból kihalászott pontyoknak hamar vevői is akadnak.



- Év elején kezdtük ebbe a tóba hordani a halat – kezdi a tájékoztatást Szabó Zoltán agronómus. - Betelepítettük a 0,7-1 kilogrammos kétnyaras halakat, amelyek másfél hónappal ezelőtt érték el a piacképes, kifogható méretet. Többségük 1,5 – 2 kilogrammos.



Ahhoz, hogy a halak megfelelően fejlődhessenek, jó adottságú tavakra van szükség, de ezt lehet mesterségesen is befolyásolni. Szabó Zoltán szerint, ahhoz, hogy gazdaságos legyen a halászat Magyarországon, ezzel mindenképpen számolni kell.



- Ha nincsenek a körülmények megteremtve, akkor hektáronként 40-60 kilogramm halmennyiségnél áll be a biológiai egyensúly a magyar viszonyok között. A termelők viszont hektáronkénti 20 mázsa körüli halterméssel kell, hogy számoljanak, a gazdasági szempontok ezt követelik.



A halaknak ideális körülményeket kell biztosítani, ami főképpen a takarmányozást jelenti. Kellő fehérjebevitellel garantálni lehet a jó fogást, olyat, amit most a marcali víztározónál sikerült.

- Körülbelül 40 mázsányi halat fogtunk ki. Ebből a piacképesek a telelőtelepre kerülnek, a többit visszaengedjük.



Egy ilyen nagy tóból csak beetetéssel lehet kifogni a halakat, de tele gyomorral nem szabad szállítani, ezért a lehalászás után még nem kerülhetnek a boltokba.



- A frissen kihalászott halat hosszú időn keresztül szállítani nem lehet, mert felfújódik, és ez elhullást okoz. Ezért rövid időre a telelőkbe, tároló tavakba visszük. Itt kiéheztetjük őket, a béltartalom kiürül, és 2-3 napon belül szállíthatóvá válik a hal.



Az első, kisebb szállítmány alig 150 métert utazott, de néhány nap múlva minden kifogott hal a cég telepére kerül. Ezen a napon a hazai piac legkedveltebb halfajtája, a ponty miatt keltek fel korán a halászok, de a tervek szerint a tavat szeretnék minél több ragadozó hallal betelepíteni. A cég vezetője azt mondja, harcsából és csukából a külföldi piacokon szinte bármennyit el lehet adni.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26