2024. július 23. kedd Lenke

A learatott búza 60-70 százaléka étkezési minőségű az idén!

Agro Napló
Július második felében a korábbinál szárazabb és melegebb időjárásnak köszönhetően felgyorsultak az aratási munkák, amelyek augusztus első hetére lényegében befejeződtek.

 

Az augusztus 2-i adatok szerint az őszi búza 1 millió hektáros betakarítható területének 92%-án megtörtént az aratás. A kedvezőtlen időjárás miatt a korábban becsültnél gyengébb, országosan 3,7 t/ha termésátlaggal így mintegy 3,5 millió tonnát takarítottak be, amely a tavalyi eredménynél mintegy 20%-kal alacsonyabb. Az őszi árpa aratása is befejeződött. 185 ezer hektáron 3,6 tonna/ha országos termésátlag mellett 665 ezer tonna került a raktárakba. Ez a tavalyi eredménynél mintegy 6%-kal alacsonyabb.



A hátralévő időszakban még kisebb területeken folynak aratási munkák, de ezek várhatóan nem lesznek kihatással az országos eredményekre. Jelentős mennyiségű szabad raktárkapacitás áll rendelkezésre, így a learatott áru probléma nélkül betárolható.



Az eddigi vizsgálatok alapján a learatott búza 60-70%-a malmi minőségű, míg 30-40%-ot tesz ki a takarmányminőség. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyes területeken eltérő mértékben előfordulhatnak gombafertőzések is, de a jelentős fertőzésről felröppent – vélhetően spekulációs szándékú – híreknek nincs alapjuk.



Az idei búzatermés a hazai élelmezési célú szükségletet bőven fedezi. Az árpával és az ősszel betakarítandó kukoricával együtt pedig a jövő évi takarmányigény is várhatóan biztosítható. A hazai felhasználáson felül jelentős mennyiségű gabonakivitelre is számítunk.



A hazai gabonapiaci árak a nemzetközi tendenciáknak megfelelően július második felétől jelentősen emelkednek, az elmúlt két hétben a búza és árpa jegyzései 20% körüli mértékben nőttek.



Az aratási időszak alatt az érintett szakmai szervezetek és hatóságok részvételével folyamatosan működtek az Aratási Koordinációs Bizottságok, melyek megyei és országos szervezetei igyekeztek a betakarítással kapcsolatban felmerülő problémákat lehetőleg helyi szinten, azonnal kezelni. Az aratást veszélyeztető jelentősebb fennakadásra nem került sor.





Forrás: VM - Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26