2024. július 23. kedd Lenke

Parlagfű csak parlagon

Agro Napló
Legeltették volna már birkákkal, kecskékkel, gyakran kaszálták, de leginkább hagyták a parlagfüvet, bővében szórni pollent és magot egyaránt. Pedig július 1-jétől a parlagfűért, aki nem irtja, akár egymillió forintos bírságot is kaphat.

 

Veszélyesen agresszív, 20-120 centiméter magas, dúsan elágazó, terebélyes, felálló szárú, puhaszőrös, egyéves növény. Ma, Magyarországon 700 ezer hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet tartanak nyilván, a parlagfű allergiások száma pedig évről évre nő. Mintegy 1,5-2 millió ember szenved a pollenektől, a hatékony védekezés tehát elengedhetetlen.



- A parlagfű-fertőzés az országban minden olyan helyen előfordul, ahol megbontják a területet, de elsősorban ott, ahol építkeznek – mondja dr. Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. - A legnagyobb probléma azzal van, hogy hiába van a parlagfű irtására törvény, a módosítására, frissítésére vagy megváltoztatására nagyon-nagyon hamar szükség lenne, mert a módszerek és az intézkedések egyáltalán nincsenek összhangban.



Magyarországon nem őshonos a parlagfű. Az 1920-as években hazánk déli területein jelent meg, majd a fő gabonaszállító kereskedelmi útvonalak mentén terjedve, mára az egész ország területén megtalálható.



- A parlagfű ellen mindenképpen védekeznünk kell – erősíti meg a hallottakat dr. Percze Attila, a gödöllői Szent István Egyetem docense. - Ráadásul Magyarország az Európai Unióban is az egyik legfertőzöttebb ország. Mindenképpen komplex védekezésre kell törekedni. Tehát a rendelkezésünkre álló gyomszabályozási módokat integrálnunk kell, akkor érjük el a legjobb hatást. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésünkre álló mechanikai, agrotechnikai és kémiai módszereket kell összehangolni a hatékony védekezés érdekében. A mechanikai védekezés köréből a talajművelést lehet említeni. Itt a tarlóápolást kell megemlítenünk, amivel számtalan gyomnövény pusztítható el a korán lekerülő vetemények betakarítása után. A kaszálásnál viszont vigyáznunk kell, mert a növény képes oldalhajtásokat hozni, így újabb és újabb pollenszóródás következik be, tehát ismételt kaszálásokat, és jól időzített kaszálásokat kell alkalmaznunk. Az agrotechnikai védekezésnél a vetésváltást kell kiemelnünk. Egy jó növényi sorrenddel hatékonyan tudunk védekezni, hiszen például az őszi kalászos gabonák vagy a kukorica esetében kiváló készítmények, vegyszerek állnak rendelkezésre a parlagfű hatékony irtására.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26