2024. július 23. kedd Lenke

Kiút lehet a biodízel

Agro Napló
Sokan úgy tartják, az energiát adó növények termesztése jelentheti az egyik kiutat a szinte folyamatos válságban lévő magyar mezőgazdaság számára. Jelenleg, az olajosnövényekből nyert biodízel bekeverési aránya 5 százalék, de az európai uniós vállalás alapján 2020-ig eléri a 10 százalékot.

 

- Magyarországon vannak technikai növényolaj-előállító és biodízel-előállító kapacitások – magyarázza dr. Hartmann Péter, a Zöldolaj BB Zrt. elnöke. - A legkomolyabb biodízel-előállító kapacitással a Mol Rt. vegyesvállalatának komáromi üzeme rendelkezik, oda szállítanak be az úgynevezett technikai növényolaj-gyártók, például a mi cégünk is.

A 2006-tól folyamatosan létesülő feldolgozó-üzemeknek köszönhetően Magyarországon évente 80-100 ezer tonna technikai növényolaj előállítása történik, illetve 150 ezer tonna biodízel gyártására van lehetőség.



- Technikai növényolaj-előállító kapacitás tekintetében 35-40 százalékos részesedéssel bír a Zöldolaj BB Zrt. Ehhez durván 100 ezer tonna repcét dolgozunk fel évente a mezőgazdasági vállalkozók nem kis örömére, hiszen a repce ára gyakorlatilag töretlenül nőtt az elmúlt néhány évben. Az idei repceár 90 ezer forint körül van. A termés valamivel rosszabb, mint amit vártunk, de nincs jelentős lemaradás. A saját igényünket állandó beszállítókkal biztosítjuk, elsősorban Pest, Heves, Nógrád megyékből.



- Hogyan lesz a repcéből biodízel?



- Mi kétlépcsős, melegsajtolási technológiát alkalmazunk. Ennek az eredménye az igen jó olajkihozatal, és a különlegesen magas minőségű, kiváló tápértékű takarmány. Hidegpréselés során a takarmány célra hasznosítható melléktermékben, a pogácsában visszamaradó olaj 13-14 százalék, a melegpréselést követően 9-10 százalék, míg az úgynevezett extrakció után 2 százalék.

- De vajon miben tér el az üzemanyag célú biodízel az étolajtól?



- A finomítási eljárása, tehát az utókezelése más.



- Mennyi embernek teremtett munkalehetőséget ez a beruházás?



- Közvetlenül 50 családnak a megélhetését biztosítjuk. Ezen felül a beszállítóinkon keresztül több százra tehető az a munkahelyszám, aminek a létrehozásában részt vettünk.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26