2024. július 23. kedd Lenke

Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

Agro Napló

 

USA



• Július hónapban a búza határidős ára a chicagói árutőzsdén (CME) kiugró – mintegy 55 %-os - növekedést produkált. Ennek elsődleges oka az oroszországi és kazahsztáni szárazság következtében valószínűsíthető terméskiesésről és exportkorlátozásról szóló hírek voltak. Mint ismeretes, az amerikai szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) 2010. július 9-i kereslet-kínálati jelentésében 7,5 millió tonnára becsülte a fenti két országban várható terméskiesést, legújabban pedig a FAO csökkentette 25 millió tonnával a világszintű termelési kilátásokat. 2010. augusztus 5-én Oroszország és Ukrajna betiltotta a búza exportját, ami 2 éve nem látott magasságokba emelte a búzát Chicagóban.



• A New York Times 2010. július 25-i nyomtatott és internetes kiadásának utazási melléklete részletes, háromoldalas cikkben mutatta be a Tokaj-Hegyalja Borvidéket, annak történelmét és borait. http://www.nytimes.com/2010/07/25/travel/25Tokaj.html  



• A Szenátus demokrata többségi vezetője Harry Reid 2010. július 22-én bejelentette, hogy elvetik egy átfogó klíma- és energiatörvény gondolatát, és atörvénykezési szünet előtt egy sokkal kevésbé ambiciózus, elsősorban az olajszivárgásra és a munkahelyteremtésre összpontosító törvényjavaslatot kívánnak elfogadtatni a Kongresszussal. A döntést megelőzően John Kerry és Joe Lieberman szenátorok egész héten támogatókat próbáltak szerezni a még májusban benyújtott – ún. cap-n-dividend koncepción alapuló – javaslatukhoz, azonban nem jártak sikerrel.



• Az Európai Bíróság egy holland bíróság által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárásban a Monsanto ellen foglalt állást az ún. szójadara-szabadalmi ügyben. A döntés lényege, hogy az európai szabadalom a szójababra ugyan kiterjed, de a szójadarára nem. Az ügy előzménye, hogy a Monsanto nem tudott szabadalmi védelmet biztosítani az általa kikísérletezett vetőmagfajtáknak Argentínában, ezért 5 éve leállította az országba irányuló vetőmageladásokat. A termelők azonban továbbra is vetettek olyan vetőmagokat, amelyek a Monsanto által kikísérletezett génszekvenciákat tartalmazták. A Monsanto 2006-ban keresetet nyújtott be egy holland bírósághoz, ami arra irányult, hogy megakadályozza azon argentin szójadara-szállítmányok európai exportját, melyek alapjául szolgáló szójabab termesztői a cég állítása szerint illegális vetéssel megsértették a vetőmagfajták szabadalmát. A Monsanto már az előzetes bírósági vélemény közzétételét követően visszavonta a keresetét, és peren kívül megegyezett a vitában érintett két céggel.



• Az amerikai médiában meglehetősen nagy port kavart fel, hogy Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter egy szövegkörnyezetből kiragadott videó részlet alapján - meglehetősen elhamarkodottan – „lemondatta” az amerikai Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) egyik alkalmazottját, Shirley Sherrod-ot. A nyilvánosságra került részletben Sherrod arról beszél egy rendezvényen, hogy amikor még Georgia-ban mezőgazdasági tanácsadóként dolgozott, faji okok miatt nem nyújtott kellő segítséget egy fehér farmer számára. Sherrod lemondását követően azonban nyilvánosságra került a beszéd további része, amelyből kiderül, hogy Sherrod mégis segített a farmernek, mert elvetette a faji előítéleteit. Ezután Vilsack nyilvánosan bocsánatot kért Sherrodtól. Az úgy azért is volt rendkívül kellemetlen, mert az USDA évek óta emberi jogi perek céltáblája, és milliárdos nagyságrendű kártérítést tartozik fizetni többek között fekete farmerek diszkriminációját előidéző múltbéli gyakorlata miatt.



• A globális energiafogyasztás több mint 80 %-át képviselő 24 kormányzat részvételével első ízben került megrendezésre egy miniszteri szintű tiszta energia konferencia 2010. július 19. és 20. között Washingtonban. A konferencia 11 új, de alapjaiban a Major Economies Forum Global Partnership 2009 decemberében elfogadott Technológiai Akciótervére épülő kezdeményezést fogadott el, melynek célja, hogy világszinten megkönnyítse az átállást a tiszta energiák felhasználására.



• Az USDA 2010. július 13-án több hónapos tárgyalások eredményeképpen megkötötte a terménybiztosítási rendszerben érdekelt 16 biztosítóval a rendszer alapján képező, öt évre szóló 2011-es Standard Viszontbiztosítási Egyezményt (Standard Reinsurance Agreement – SRA).







Kanada



• Gerry Ritz kanadai szövetségi mezőgazdasági miniszter egy éven belül harmadszor látogatott Kínába, ahol elsősorban a kanadai marhahús piacra jutásával kapcsolatban folytatott tárgyalásokat. Kanada igen jó úton halad, hogy Kína feloldja a 30 hónapnál fiatalabb szarvasmarhák húsára és az ipari felhasználásra szánt faggyúra vonatkozó exportkorlátozást. A miniszter, a Kanadai Búzatanács és a legnagyobb kínai élelmiszer-feldolgozó, a COFCO megállapodást írt alá 500 ezer tonna kanadai búza 2011 végéig történő leszállításáról. Ritz ezen felül tárgyalásokat folytatott a kanadai repcével kapcsolatos kereskedelmi problémák hosszú távú megoldásáról. Jelenleg a kanadai repce ideiglenes engedélyezési rendszerben juthat be Kínába, az export így is jelentős, 2008-ban például 1,3 Mrd dollárt tett ki.



• A kanadai szövetségi kormányzat, valamint Alberta, Manitoba és Saskatchewan kormányzatai 450 millió dolláros segélycsomagról döntöttek a tavaszi és nyári esőzések miatt bajba jutott gazdák megsegítésére. A döntés alapján a gazdák hektáronként 75 kanadai dollárnyi támogatáshoz juthatnak. A kanadai hatóságok szerint az esőzések következtében a kanadai Préri Provinciákban mintegy 4-4,5 millió hektárnyi termőföld maradt vetetlenül, ami búza és árpa esetében 40 éve a legkisebb vetésterületet jelenti. 







Dr. Tóth Attila



Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26