2024. július 23. kedd Lenke

Hogy ne a multikhoz járjanak vásárolni

Agro Napló
Bár idén az ország legnagyobb cseresznyéskertjében is elvitte a víz a termés javát, a nagykörűiek továbbra is a helyben megtermelt és feldolgozott alapanyagokból készült élelmiszerekből szeretnének megélni. Már évekkel ezelőtt kitalálták az önfenntartó falut, illetve csak követték a Széchenyi által megálmodott mintát: gyümölcsfeldolgozót, bio vágóhidat, sajtüzemet működtetnek a kistermelők, hogy az emberek ne a multikhoz járjanak vásárolni, és a haszon is helyben maradjon.

 

Az elmúlt években, amikor a kistelepülések leépítése, összevonása zajlott, a cseresznyéjéről híres Nagykörű úgy próbált megmaradni, hogy önellátásra, önfenntartásra rendezkedett be. A faluban sok minden megterem, ezekből élelmiszer készül a portákon. Így a helybelieknek fölösleges az áruházláncokba járni. Ráadásul, egészségesebb, megbízhatóbb a friss termelői áru.



- Minden közösségnek az a legfőbb célja, hogy ne függjön másoktól, hogy ne legyen kiszolgáltatott, hogy a saját maga ura legyen – foglalja össze a legfontosabbakat dr. Veres Nándor, a falu polgármestere. - Ma már az önellátás természetesen túlzás, hiszen egy néhány ezres közösség nem tud teljesen önellátó lenni. Ugyanakkor sok olyan termék van, amelyet ma is helyben, jó minőségben elő lehetne állítani, és ez sokat jelentene az adott közösség, a vidék fejlődésében, fennmaradásában. A forrásokban nem bővelkedünk, hiszen vidéken nincsenek tőkeerős vállalkozók, vagy ha jön is, ő a profitot elviszi. Az más kérdés, hogy sok olyan forrás volt az elmúlt években is, amely nem jutott el a kis- és középvállalkozásokhoz. Ebben az új kormány eddigi megnyilatkozásai alapján alapvető változás várható. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület folyamatosan tárgyalt arról, hogy a kistermelői rendeletet módosítani kell. Hál’ Istennek, az előző kormány utolsó hónapjaiban módosította is, az új kormánynak pedig az első intézkedései közé tartozott úgy módosítani, hogy a kistermelők lehetőségei jelentősen nőjenek.



- 2002-ben költöztünk le Budapestről Nagykörűbe, és kecskék tenyésztésével kezdtünk foglalkozni – eleveníti fel az indulást Varga György kecsketenyésztő, falusi vendéglátó. - Jelenleg van 120 fejőskecskénk, és ezek tejét dolgozzuk fel. Akik már megismerték termékeinket, azok keresik, sok visszatérő vendégünk van. De az új látogatók, akik esetleg itt is alszanak a faluban, vagy nálunk a tájházban, ők reggelihez, vacsorához rendelik, úgyhogy elég népszerűek a termékeink. Van egy kis tájboltunk is, ahol a helyi termékeket értékesítjük az ide látogatóknak.



Kiss Lajosné (Hungleríz gyümölcsfeldolgozó, Nagykörű) szerint adott a kiváló minőségű gyümölcs. És nemcsak a cseresznyéről beszél.



- Az üzemben 12 féle termék készül az itt termő gyümölcsökből. Tartósítószert, adalékanyagot nem használunk, a cukor is csak 20 százalék, a többi gyümölcs. Tavaly kezdtük, hosszú tortúra volt mire mindent megcsináltunk, és a HCCP minősítést is megszereztük.



- Több élelmiszer-feldolgozó kisüzem van már a faluban. Össze tudnak-e fogni a közös értékesítésben?



- Igen, próbáljuk a termékeinket közösen értékesíteni.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26