2024. július 23. kedd Lenke

Hosszú az út az erdőtől a piacig

Agro Napló
Romániában az erdei gyümölcsök feldolgozása mindmáig gyerekcipőben jár. A gomba és a bogyósgyümölcsök javarésze nyers állapotban hagyja el az országot, csupán néhány kisebb családi vállalkozás készít hagyományos termékeket az erdőben rejtőző ínyencségekből.

 

Korond kirakodóvásárra emlékeztető főutcáját magunk mögött hagyva távolról sem ér véget az utcai árusok sora. Az út mindkét oldalán találkozunk portékájukat kínáló korondiakkal, akiktől áfonyát, rókagombát és medvegombát, azaz ízletes vargányát vásárolhatunk.



Marczi Gyöngyi szerint naponta 10-15 vödör gombát is eladnak, ha van forgalom.

- Rosszabb napokon csak 2-3 vödörnyi talál gazdára. Reggeltől estig itt állunk, s ha szerencsénk van eladjuk, ha nem, hazavisszük. Nagyon sok erdőt kell összejárni, amíg begyűjtjük, nálunk a családból például öten szedjük a gombát

Az erdő gyümölcseiből az erdélyi konyha rengeteget hasznosít, elég a házi málnalekvárra gondolni. A gyergyói Gál Erzsébet kertjében áfonya, egres, málna és sok egyéb finomság is megterem. A gazdasszony ugyanis házi receptek alapján készített szörpök árusításával keresi meg kenyerét.



- Amikor 2002 körül munka nélküli lettem, akkor gondoltam, hogy valamit kellene kezdeni, mert munkalehetőség nem nagyon volt, 43 évesen már öregnek számítottam a munkaerőpiacon. Akkor gondoltam, hogy tegyünk egy próbát, vajon a fekete ribizli szörpöt el lehetne-e adni.



A válasz: igen, amint azt az elmúlt időszak bizonyít. Sőt, nemcsak a fekete ribizli bizonyult eladhatónak, hatalmas sikere volt a házi készítésű málnaszörpnek, meggyszirupnak és a különböző lekvároknak is. Ma már három állandó alkalmazott csomagolja az ínyencségeket. Egy fecske azonban nem csinál nyarat – tartja a mondás, így Gál Erzsébet családi vállalkozása sem bizonyult elégnek, hogy kielégítse a vevők igényeit. Hargita megye tanácsa a hagyományos termékek előállítóit felkeresve Székely Termék márkanév alatt szeretné forgalmazni a készítményeket, hiszen egy közös szervezet eredményesebben tud tárgyalni akár a multinacionális vállalatokkal is. A piac azonban kiépítésre vár, hiszen Romániából az erdei gyümölcsök a legjobb esetben is félkész állapotban távoznak.



- Gyümölcs-feldolgozás szinte nincs is, csak egy-két egyéni próbálkozásról beszélhetünk – mondja Lőrincz Piroska bio-minőségellenőr. - Egy ideig jól fogytak a sajtfélék, de sajnos úgy néz ki, hogy az is kiszorul a piacról. Tehát a feldolgozott termékekkel, biotermékekkel Románia még nem nyert nagy piacot.

Az erdei gyümölcsök begyűjtése a közeljövőben egyre nagyobb szerephez juthat, hiszen rendszeres pénzkereseti lehetőség lehet a rászorulók számára. A szakemberek szerint azonban pontos szabályozásra van szükség, mert a gyűjtés nem eredményezheti az erdők kifosztását.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26