2024. július 23. kedd Lenke

60 éves a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara!

Agro Napló
A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt hat évtized alatt a kar - a hazai gépészmérnöki egyetemi karokkal ápolt szoros munkakapcsolat mellett - saját tudományterületén meghatározó intézménnyé-, mind az agrárgazdaság, mind egyéb nemzetgazdasági ágazatok területén elismert műszaki szakmai műhellyé vált.

 


 

 

A Gépészmérnöki Kar képzési struktúrája a mezőgazdasági termelési folyamatok műszaki igényeihez igazodó oktatási formákból fejlődött ki. Ilyenformán a Kar illetve szellemi elődjeinek munkássága több mint kétszáz éves múltra tekint vissza. Az oktatási ismeretanyagban kezdettől fogva meghatározó szerepet kapott a mezőgazdasági gépek tervezésének, gyártásának és gazdaságos üzemeltetésének oktatása, később a gépek és műszaki technológia rendszerek vizsgálata és fejlesztése.



A Kar jogelődjét a Gépesítési Szakot a második világháború után, 1950-ben, a Magyar Agrártudományi Egyetem átszervezésekor hozták létre. 1951-ben minisztertanácsi rendelettel Gépesítési Karrá szervezték elsősorban a mezőgazdasági gépállomások szakemberigényének kielégítésére. Az intézmény jogelődje 1954-ben Mezőgazdasági Gépészmérnöki Főiskolává alakult, majd 1957-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kara lett. A Kar kezdetben Budapesten működött, Gödöllőre 1969-ben költözött ki. 2000-től egy-, a felsőoktatásban lezajlott jelentős szerkezeti reform eredményeként a Szent István Egyetem keretében, mint Gépészmérnöki Kar folytatja oktatási, kutatási és szaktanácsadási tevékenységét.



1999-ig mintegy 6300 kolléga végzett mezőgazdasági gépészmérnökként, majd 2000-től az egyre bővülő szak-választékú, és az európai követelményeknek megfelelően átalakított képzési rendszerében mintegy 3000 műszaki diplomást bocsátott ki. A mérnökképzés a jelenlegi felsőoktatási struktúrában alap-, és mesterszakokon folyik, amelyet számos szakirányú továbbképzés illetve a felsőfokú szakképzés és a felnőttképzés területe egészít ki. A graduális képzési területek a Gépészmérnök-, Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, Műszaki menedzser, Mechatronikai mérnök és a Létesítmény mérnök szakokon jelennek meg.

A kar mérnök továbbképzése ma már kiterjed a vidéki települési infrastruktúra üzemeltetése, a kommunális gépészet, a környezettechnika, energetika, és a minőségügy szakterületére. A tudományos fokozattal rendelkező szakember utánpótlást a műszaki tudomány területén sikeresen működő doktori iskola támogatja. A számos hazai és nemzetközi vállalat együttműködésével közösen megvalósított korszerű, gyakorlat orientált képzési programok a gazdaság igényeinek megfelelő szakmai ismeretanyaggal rendelkező műszaki szakemberek kibocsátását-, és a munkaerőpiacon történő sikeres szerepvállalását teszik lehetővé. A képzési és kutatási programok sikere a kar eredményes működéséhez biztosít megfelelő alapot.

Fennállásának 60 éves évfordulója ünneplésére a Gépészmérnöki Kar 2010. szeptember 7-én egész napos szakmai rendezvényt szervez munkatársai, jelenlegi- és egykori hallgatói, valamint társintézményei és együttműködő partnerei képviseletében megjelenő meghívottjai részvételével a Szent István Egyetem gödöllői aulájában.



Bővebb információ a http://gepeszmernok.hu és a http://www.gek.szie.hu oldalakon olvasható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26