2024. július 23. kedd Lenke

Precíziós gazdálkodás

Agro Napló
A precíziós gazdálkodáshoz egyre korszerűbb eszközök állnak rendelkezésünkre. A műholdat és a számítógépet lassan ugyanazzal a természetességgel használják a földművelők, mint a traktort vagy az ekét. A precíziós gazdálkodás anyag- és energiatakarékos, de bevezetése nemcsak gazdasági érdek, hanem uniós ajánlás is.

 



- Az Európai Unió a közös agrárpolitikájának megfogalmazásakor célul tűzte ki, hogy olyan gazdálkodási formákat fog támogatni, amelyek biztosítják a társadalom egészséges élelmiszerrel való ellátását, megőrzik a környezet minőségét a jövő generációi számára, ugyanakkor a gazdák részéről elvárható a gazdaságos termelésnek a biztosítása – foglalta össze az uniós ajánlás lényegét Deákvári József, az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet kutatási osztályvezetője szerint.



A precíziós gazdálkodás megfelel feltételeknek. De mi is a módszer lényege?

- A precíziós gazdálkodásnál nem táblaszinten gondolkodunk, hanem - az adott növény igényeinek leginkább megfelelő - sokkal kisebb egységekben. Ezeket a néhány tíz négyzetméteres területeket kezeljük homogén egységekként.





Első lépésként a terület talajtani adottságait mérik fel. Meghatározott útvonal mentén bejárva, folyamatos GPS-kapcsolat mellett egy memóriaegység gyűjti az adott pontok adatait. Ezeket az adatokat számítógépre viszik, és ezután egy speciális program kialakítja a szükséges beavatkozások legoptimálisabb rendszerét.



- Az adott növény igényeinek megfelelően igazítjuk a tápanyag-utánpótlást, a fertőzöttség elterjedésének megfelelően biztosítjuk a növényvédelmet, illetve vannak olyan technológiák, melyek segítségével vetéskor eltérő magszámot juttatunk ki a táblán belül. Mindehhez, természetesen komoly műszaki háttér szükséges, ami azt jelenti, hogy fel kell szerelnünk erő- és munkagépeinket olyan elektronikus eszközökkel, amelyekkel lehetővé válik a precíziós technológia megvalósítása. A legfontosabb eszköze ennek a technológiának egy fedélzeti számítógép, amely eltárolja azokat az adatokat, amelyek szükségesek a műtrágyázáshoz, a növényvédelemhez. Fontos eleme még a rendszernek a GPS-berendezés, amely biztosítja azt, hogy hely specifikusan tudjunk a táblán belül mozogni. A beruházás hamar megtérül. A módszer a legoptimálisabb vetőmag-, műtrágya- és vegyszer-felhasználás mellett minimalizálja a gépidőket, az üzemanyag-felhasználást és a taposási kárt. A munkaköltségek akár harmadával is csökkenhetnek.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26