2024. július 23. kedd Lenke

Tejpiaci karámba zárva

Agro Napló
Ha a nagy múltú, több lábon álló nagyüzemek kénytelenek vágóhídra hajtani a teheneket a veszteséges tejtermelés miatt, akkor milyen sors vár a családi tehenészetekre? A karámszigeti tejtermelő család már tejesautóval is járja a környéket, de a külföldről behozott tej imitátumokkal árban nem tudnak versenyezni. Vajon milyen segítségre számít a Márvány család ahhoz, hogy ki tudjon törni a multicégek és az adósságcsapda által létrehozott karámból?

 

Az ismert gyermekdal, amellyel hajnalonként útnak indul a tejeskocsi a Márvány-tanyáról, mintha csak azt ismételgetné gúnyosan a gazdának: boci, boci, tarka, se ára, se haszna. Merthogy a tehéntartás veszteséges évek óta.



- Igaz, hogy a tej ára 52 forintról 68-70 forintra emelkedett, de sajnos, a költségek is emelkedtek. Még mindig nem fedezi az önköltségi árat sem az átvételi ár – mondja keserűen a törökszentmiklósi családi gazdálkodó, Márvány Imre.



- Hol veszik át a tejet?



- Köröstetétlenen a Köröstej Kft. tisztességesen fizet, de ők sem adnak többet, mint a multik. Ezért mi már lassan két éve próbálkozunk közvetlen értékesítéssel is. Mindenki azt mondta, hogy ebben van a jövő. Így azután beruháztunk, hűtőkocsit vettük, amire külön embert alkalmazunk. Szinte éjjel-nappal dolgozunk, mert hajnaltól estig megy a kocsi. Ezzel adjuk el a megtermelt tej egyharmadát, így közel nullára ki tudjuk hozni a vállalkozást.

A házi tej népszerű, erről a fegyverneki Billinger Mihályné gyorsan meggyőz.

- Ezt nem lehet utánozni. Árban nagyon jó, mert a bolti drágább, pedig ez jobb, ráadásul helybe jön.



- Két évvel ezelőtt még 130-140 fejőstehenünk volt, most még 100 sincs – folytatja Márvány Imre. - Mivel máshoz nem tudunk nyúlni, így mindig egy-egy tehén kerül kivágásra, vagy eladásra, amikor hirtelen pénzre van szükség.



- Közben kötelezik, előírják a trágyatárolót és egyebeket.



- Hiába volt két megnyert pályázatunk. Abból az egyik - a trágyatárolóra kiírt – 70 százalékos támogatású, utófinanszírozott. Tehát utólag fizették volna ki, és mellé kellett volna tenni a saját erőt. Ötvenegynéhány forintos tejárral saját erőt nem tudunk előteremteni. Most arra kell törekednünk, hogy ne indítsanak ellenünk csődeljárást, meg etetni tudjuk a teheneket. Így azután ezt a pályázatot vissza mondtuk, mivel már az idén meg kellett volna valósítani.



- Az új kistermelői rendelet lehetővé teszi, hogy minél feldolgozottabb formában juttathassák el a terméket üzletekbe, piacokra, áruházakba, éttermekbe. Ezzel tudnak élni?

- Nem. Mi akkor tudnánk vele élni, ha most nem százmillió forint adósságunk lenne, hanem ugyanennyi likvidtőkénk. Akkor tudnánk egy tejfeldolgozót csinálni.



- Mintha karámba zárnák a tejtermelőket a multicégek, a piac irányítói. Kell, hogy legyen kitörési lehetőség!



- Én úgy gondolom, hogy az új kormány nemcsak ígérte, hanem tesz is a termelőkért. Remélem megtartják a vidék munkahely-megtartó képességét, mert valamit csinálni kell. Ma a multik diktálnak, ők szabják meg az árakat, ők tesznek tönkre mindenkit. És amikor letelik az adókedvezményük, akkor meg tovább állnak. Miért nem mi kapunk adókedvezményt, mi, akik itt dolgozunk vidéken, itt próbálunk embereket alkalmazni?







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26