2024. július 23. kedd Lenke

Az USDA augusztusi kereslet-kínálati jelentése

Agro Napló
A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) 2010. augusztus 12-én közzétette legújabb kereslet-kínálati előrejelzését, melyet nagy várakozás előzött meg a búza múlt heti árrobbanása miatt. A jelentést az alábbiakban lehet összefoglalni:

 

•Az USDA 8 millió tonnával csökkentette Oroszország, 2,5 millió tonnával Kazahsztán, 3 millió tonnával Ukrajna és 4,3 millió tonnával az EU-27 termelését. Mindezt csak részben ellensúlyozta a vártnál magasabb termés Indiában, az USA-ban, Ausztráliában és Üzbegisztánban, így az USDA 15 millió tonnával alacsonyabb globális termelést (645 millió tonna) prognosztizált júliushoz képest (amely 35 millió tonnával kevesebb termést jelent a 2009/10-es gazdasági évhez képest). Ennek megfelelően a zárókészletek is csökkentek 12 millió tonnával 174,7 millió tonnára. Az USDA 12 millió tonnával csökkentette Oroszország exportjára vonatkozó várakozásait, melyhez decemberig tartó exportkorlátozást vett figyelembe. Kazahsztán és Ukrajna részéről pedig összesen 4 millió tonna kiesésével számol.



•Az amerikai búzaexport várhatóan jelentősen, 5,44 millió tonnával erősödik az amerikai búza versenyképességének javulása következtében. Az erős export következtében a zárókészletek 3,83 millió tonnával 25,9 millió tonnára csökkennek, azonban ez – bár alacsonyabb, mint az előző gazdasági évben - történelmi szinten még így is magasnak számít, hiszen a 61,5 millió tonnás össztermés 42 %-át adja. A jó hozamok következtében a termelés is növekszik 1,3 millió tonnával az elmúlt hónapban előrevetítetthez képest. A búza termelői átlagárára vonatkozó előrejelzését az USDA 50 centtel megemelte.



•A rekord amerikai kukoricatermés valószínűsége egyre növekszik, az USDA 3 millió tonnával felfelé korrigálta eddigi előrejelzéseit az erős hozamok következtében. Az amerikai exportra vonatkozó adat 2,54 millió tonnával emelkedett a júliusi jelentéshez képest; a nemzetközi búzahelyzet javítja az amerikai kukorica kilátásait is. Az amerikai zárókészletek 1,5 millió tonnával csökkentek.



•A globális kukoricatermés csupán 800 ezer tonnával csökken, mert a jó amerikai termés ellensúlyozza Oroszország, Ukrajna és az EU 27 terméskiesését (4 millió tonna).



•Az amerikai szójabab átlaghozama idén beállítja az elmúlt év rekordját, ami rekordterméssel (92,5 millió tonna) párosul. Az USA exportkilátásai 1,7 millió tonnával erősödnek elsősorban a kínai importigény növekedése miatt.



A jelentés nyilvánosságra hozatalát követően a búza szeptemberi határidős ára körülbelül 30 centtel emelkedett a Chicagói Árutőzsdén, hogy aztán a nap végére kicsit visszaesve 11-12 cent körüli pluszban járjon.





A decemberi kukorica 11, a novemberi szójabab 15 cent körüli emelkedést produkált csütörtök délutánig. 





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26