2024. július 23. kedd Lenke

Csirkék a gyümölcsösben

Agro Napló
A hajdani téesz tehenészetének istállóiban biobaromfitelepet alakított ki Törökszentmiklóson a LASA Agrokultúra Kft. Itt nem zsúfoltan, összezárva tartják a csirkéket, hanem mindinkább közelítik a tartástechnológiát a tanyasi baromfineveléshez, olyannyira, hogy tavasztól őszig kint kapirgálhatnak a csirkék a zöldben.

 

tartásról, a részletekről, a terveiről a helyszínen faggattuk a cégtulajdonos Ladányi Sándort.



- Amíg a broilerek 5-6 hét alatt érik el a 2-2,5 kilót, addig ezek 12 hét alatt, tehát itt egy egészen más jellegű hús előállítás zajlik. Ez egy értékesebb, jobb minőségű, szárazanyagban gazdagabb hús. Ezek az állatok csak természetes takarmányt fogyasztanak, antibiotikumot nem kaphatnak. Van egy régi álmunk, ami szerint minimum az utolsó hat hétben - kora tavasztól késő őszig - kivinnénk az állatokat a szántóföldekre. Ezzel felújítanánk azt a régi, hazai, 1920-as, 1930-as években gyakorolt tartástechnológiát, amit úgy hívunk, hogy vándorólas tartás.



- Láttuk, hogy erre már tettek egy konkrét kísérletet. 



Egy-egy állatcsoportnak közel egy hektáron bio gyümölcsöst alakítottunk ki, és az állatok a gyümölcsöskertben kapirgálnak, táplálkoznak.





- Mennyire értékeli mindezt a piac, szemben az áruházláncokba behozott külföldi, olcsó baromfival?



- Az általunk előállított baromfi mindig vevőre talál. Tapasztalataim szerint az áruházláncok is érdeklődnek e tradicionális termékek iránt.



-Tehát az a cél, hogy itt, helyben kész terméket állítsanak elő, és egy kézben legyen a teljes vertikum?



- A jövő megoldása, hogy a helyben előállított termékeket helyben, vagy legalábbis szűk körben fogyasszuk el, és ez jó minőségű legyen. Mi komolyan is vettük, amikor mint lehetőségről, a vágópontokról hallottunk. Szomorú, hogy jelenleg sincs olyan pályázati lehetőség, ami segítségével ezt megvalósíthatnánk. Mi elkészítettük egy mini vágóhíd - nevezzük vágópontnak – tervét, amit szeretnénk megvalósítani. Pillanatnyilag nincs komoly ígéret arra, hogy ez a program valóban úgy fog beindulni, ahogyan azt mi remélnénk. Ez egyébként arról szól, hogy a munkák nagy részét a vágóhídon kézzel végezzük. Tehát kézi kopasztás, kézi zsigerelés, mert ez képes azt a minőséget garantálni, amit a piac elvár.



- Próbálnak-e az új agrártárcához is fordulni, és felvetni ezt a problémájukat?



- Mi nagyon szívesen elmondjuk, és bevallom sokat várunk az új agrártárcától. Azt szeretnénk, hogy a vidékfejlesztés tényleg a vidékről szóljon, és ha valaki ott akar munkahelyet teremteni, vállalkozást indítani, bővíteni, akkor azt ne gátoljuk.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26