2024. július 23. kedd Lenke

Elveszhet a támogatás

Agro Napló
A gazdálkodók egy része ismét kénytelen az általa művelt táblák, parcellák adatait pontosítani, ugyanis azokban a felméréseket követően ismét átfedéseket észlelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az agrárkörnyezet-gazdálkodási programban résztvevők egy részét már értesítette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy a levele kézhez kapását követő 20 munkanapon belül rendezzék a vitás területek határait. Ha nem történik meg, elveszhet a támogatás – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 

Az MVH a napokban értesítette azokat a területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfeleket, amelyeknél valamiféle hibás területjelölést tapasztalt. Egyúttal felszólította őket a kérelemben megadott adatok helyesbítésére, melyre a kézbesítéstől számított 20 munkanap áll rendelkezésre – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.



A területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfelek kötelesek az értesítésben meghatározott időtartamon belül elektronikus úton megadni a helyesbített adatokat az MVH részére. A helyesbítést a korábban megadott EOV koordináták között kell megtenni. Tehát a terület növelése, túllógása nem megengedett! A szoftver ezt nem engedi, levágja az alappoligonon túlnyúló részeket.



Ha az átfedés a helyesbítéseket követően továbbra is fennáll, az érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek átfedő részei jogosulatlan területnek minősülnek.



Ha valamelyik területazonosítási kérelmet benyújtó ügyfél nem nyújtja be a határidőn belül a helyesbített adatokat, úgy az átfedő terület az általa kérelmezett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában jogosulatlan területnek minősül. Átfedés esetén az MVH a tényállás tisztázására helyszíni szemlét rendelhet el.



Az elektronikus felületen – D-AKG Területazonosítási kérelem adategyeztető rögzítése – már rögzített adatok ismételten feltölthetők – tehát módosítható az adategyeztetés mindaddig, amíg a kérelem benyújtására vonatkozó határidő (20 munkanap!) le nem jár. A határidő elmulasztása viszont jogvesztő hatályú!



Lehetőség van a területtel történő visszalépésre is, továbbá annak jelölésére, hogy a kérelmező nem kíván módosítani a területen. A törölt poligon szankciómentesen kikerül a területazonosítási kérelemből. A továbbiakban a visszavont területre a támogatási jogosultság megszűnik.

Fontos tudni, hogy amennyiben az adategyeztetés során csökken a poligon területe, akkor minden esetben kötelező a 2010-es egységes kérelem pontosítása is a W0102 felületen – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.



Azt sem szabad feledni, hogy azok, akik az idén nem adtak le területazonosítási kérelmet készüljenek fel arra, hogy az MVH újabb felhívást tesz közzé erre, ugyanis 2011-től e gazdálkodók is csatlakozhatnak még az AKG-s programhoz, igaz a 2010-re vonatkozó támogatásról le kell mondaniuk.



Fontos teendő még az AKG-n belül ültetvény és szántóföldi növénytermesztés célprogramokban résztvevőknek, hogy legkésőbb 2010. augusztus 31-ig kell a talajmintákat leadniuk az akkreditált laboratóriumokba, – csak a bevitt és az AKG-ban résztvevő, támogatott területre vonatkozóan! -, amelyről a vizsgálatot végző laboratórium igazolást ad ki, és amelyet az MVH helyszíni ellenőrzéskor teljesítésként fogad el.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26