2024. július 23. kedd Lenke

Kukorica, búza határszemle: 2010. augusztus 13.

Agro Napló
Az előzetes termésbecslés szerint az idén országosan 1.117 ezer hektáron takarítható be kukorica. A belvízzel borított kukorica területek nagysága 10 ezer hektár, árvíz miatt 280 hektár van víz alatt. A vízborítás összesen 20.718 hektár kukoricát pusztított ki.

 

Az alacsony átlaghőmérséklet és a sok csapadék miatt jellemzően sárga, növésben elmaradott volt a növényállomány június elejére. Igen jót tett a tengerinek a megérkezett meleg, a csapadékos időjárás, de így is az állományok állapota változó, megyéken belül szórt képet mutat.



Azokon a területeken, ahol időben sikerült elvetni a növényt, és ahol az időjárás, a belvíz megkímélte az állományt, ígéretes, jó állapotú kukoricákat lehet találni. Az előzetes termésbecslés alapján a becsült betakarítható termésátlag országosan 6.630 kg/ha, amely 2%-al több a tavalyi és az elmúlt 5 év hozamánál. A becsült betakarítható termésmennyiség 7,4 millió tonna, amely közel azonos a tavaly betakarított termésmennyiséggel, és az elmúlt 5 év átlagával.



Augusztus 11-ére az őszi búza terület 99%-át, 989 ezer hektárt betakarítottak a gazdálkodók. A változékony időjárás, a megdőlések, a vízborítottság, az átnedvesedett területek következtében fellépő állapot romlásnak köszönhetően az idő előre haladtával fokozatosan csökken a búzatáblák hozama.



A learatott területek termésátlaga 3.757 kg/ha, amely 3%-al kevesebb a tavalyi év és 11%-al kevesebb az elmúlt 5 év átlagánál. A betakarított termés mennyisége 3.718 ezer tonna, ez 16%-al kevesebb a tavaly betakarított mennyiségnél, 21%-al kevesebb az elmúlt 5 év átlagánál.



Az előrejelzésekben foglaltakhoz képest kedvezőbb a búza minősége az ország nagy részében. Egyedül Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelentős a fuzárium fertőzés.



Országosan a betakarított termés becsült minősége 56,7%-ban étkezési, 42%-ban takarmány minőségű, 1,3%-ban egyéb (ipari felhasználásra) alkalmas. A felmérések szerint az étkezési minőség becsült aránya 65% vagy azon felüli Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében. Gyenge a minőség Jász-Nagykun-Szolnok (elsősorban a fuzárium és az alacsony sikértartalom miatt), Heves, Komárom-Esztergom megyében.





Forrás: VM - Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26