ÁTADTÁK A TÁMOGATÁSOKAT

Agro Napló
Dr. Damjanovich László sárospataki kerületi főállatorvos és Dr. Búza László megyei főállatorvos, a Foodlawment Egyesület elnöke az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat dolgozói felajánlásaiból és a nyári I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó bevételéből összegyűlt pénzadományokat átadta a legjobban rászorultak első csoportjának Sárospatakon.

 

A 2011-es EU elnökség előkészítő tárgyalásain Brüsszelben tartózkodó Dr. Kardeván Endre – a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos levélben üdvözölte a segítségnyújtást. Az összesen 4 millió forintnyi segély további részleteit a napokban adják át a többi településen.



A tavaszi természeti katasztrófák hatalmas károkat okoztak az egész országban, és kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein. A megye állattartóit mintegy 200 millió forintos kár érte az állataik elhullása, elvesztése, valamint a takarmánybázisok és az állattartó épületek kárai miatt. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, a határon túli Kovászna megye szakemberei és a Foodlawment Egyesület összefogott a térség állattartóit ért károk enyhítésére. A Szolgálat munkatársai és Kovászna megye vezetői június 4-én gyűjtésbe kezdtek: felkérték az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy amennyiben tehetik, egy napi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.

A gyűjtéshez csatlakozott az augusztusban nagy sikerrel megrendezett I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust szervező Foodlawment Egyesület is: a rendezvény tiszta bevételét a kárt szenvedett borsodi állattartóknak ajánlották fel. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatta, az Élelmiszerlánc-felügyeleti és Agrárigazgatási Államtitkárság vezetői a rendezvényen való részvételre hívták fel az agrárium szakembereinek figyelmét:



Dr. Kardeván Endre államtitkár és dr. Bognár Lajos államtitkár-helyettes a nyáron ezt írta a Világtalálkozó résztvevőinek küldött levelében: „A kormány kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja a rendezvénysorozat eseményeit. …. Ezen nagyszerű nemzeti összefogás példájával támogatnánk az árvízi katasztrófák agrár-élelmiszer ágazati károsultjainak újrakezdésének, a vidéki élettér újraéledését. Így lesz azok számára is új „kenyér”, akik termékeikkel nem lehetnek jelen a rendezvényen iszonyatos káraik miatt.”



A kezdeményezés hatására közel 4 millió forint gyűlt össze. Ez az összeg nagy segítség a térség állattenyésztő kistermelőinek.

Az összefogás értelmében az állategészségügyi kerületek állatorvosainak javaslatai alapján az alábbi állattartók részesültek támogatásban:




 

A segély átadásakor dr. Búza László kijelentette: „az 1888-ban alapított Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, akik mindennapi munkájuk során már 122 éve, a legközvetlenebb kapcsolatban állnak a vidéki állattartó emberekkel, most is elsőként nyújtottak a helyszíneken és a gyűjtésben is segítő jobbot a bajbajutottaknak. Különlegesen felemelő érzés, hogy Foodlawment egyesület által szervezett Világrendezvény hozadéka is ilyen nemes célra kerül felhasználásra! Kérjük Önöket, fogadják el a felajánlók őszinte együttérzésén túl azokat – a káraikhoz és a pusztítás lelki terheihez képest ugyan - jelképes összegeket, amelyeket most Önökhöz eljuttatunk. Kívánjuk, hogy fordítsák arra, hogy újra legyen állattartás az irtózatos károkat szenvedett gazdasági udvarokban, istállókban, méhészetekben, s az újrakezdéssel őrizzék meg és adják tovább a vidéki élettér legnagyszerűbb kincseit, így többek között a jó gazda gondosságát, a hagyományt a hitet, a bizakodást és az összetartozást.”

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?