Konzerv a sógoroknak

Agro Napló
Egy Csornán működő savanyítóból az osztrák üzletekbe szállítják a hansági gazdák által megtermelt paprikából és káposztából készült savanyúságokat.

 

A kézi munkával, tartósítószer-mentesen készült konzervek drágábbak a hagyományos savanyúságoknál, ez az oka, hogy a hazai üzletláncok nem rendelnek belőle. A 80 százalékban uniós piacra termelő cég azonban nem akar engedni a minőségből.

Amikor ott jártunk éppen frissen érkezett pepperoni paprikát szeletelt a gép a csornai savanyító üzemben. Két hetet csúszott a szezonkezdés, mert az időjárás jócskán befolyásolta a zöldségek érését.



- Sajnos, az időjárás nem kedvezett a zöldárunak, ezért a termelést csak augusztus első hetében tudtuk elkezdeni – tudtuk meg Horváth Árpád ügyvezető igazgatótól.



A ’90-es években alakul Seeburger Rábaköz Konzervipari Kft. helyi termelőktől vásárolja a paprikaféléket. Még ilyen nehéz körülmények között sem hoz be külföldről alapanyagot, ragaszkodnak a magyar terményekhez.



- Nem alkalmazunk előtartósítást, a gyártás folyamán sem használunk tartósítószert, mivel a termékeink ízesítése, illetve készítése egy speciális recept alapján történik. Ez pedig megszabja, hogy nem szabad tartósítószert használnunk. A konzervek eltarthatóságát pasztőrözéssel biztosítjuk.



Idén az elmúlt évihez képest 30 százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett Magyarországon. Az előrejelzések szerint ősszel 20-25 százalékkal drágul a zöldség. A háziasszonyok tehát meggondolják, mi kerül a befőzés során az üvegekbe. Horváth Árpád szerint, ők viszont nem emelhetik az áraikat, mert sokan csak ezt nézik.



- Egy háziasszony egy üveget tetővel együtt 120 forintért kap meg a boltban. Hogyha ezt mi megtöltjük, 180 forintot kérnek érte. Sajnos, itt tartunk, rugalmatlanok az áraink. És kevés olyan vevő van, aki a minőséget figyelembe veszi, zömében az árakat nézik, illetve azt, hogy milyen akciókat biztosítanak a kereskedőláncok.



A kft. a késztermékek több mint 80 százalékát az EU országaiba szállítja, a szomszédos Ausztriában több éve jelen vannak. Ezért jogosan fájlalják, hogy a magyar piac még mindig elérhetetlen számukra.





Forrás:Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?