A kézi munkával, tartósítószer-mentesen készült konzervek drágábbak a hagyományos savanyúságoknál, ez az oka, hogy a hazai üzletláncok nem rendelnek belőle. A 80 százalékban uniós piacra termelő cég azonban nem akar engedni a minőségből.
Amikor ott jártunk éppen frissen érkezett pepperoni paprikát szeletelt a gép a csornai savanyító üzemben. Két hetet csúszott a szezonkezdés, mert az időjárás jócskán befolyásolta a zöldségek érését.
- Sajnos, az időjárás nem kedvezett a zöldárunak, ezért a termelést csak augusztus első hetében tudtuk elkezdeni – tudtuk meg Horváth Árpád ügyvezető igazgatótól.
A ’90-es években alakul Seeburger Rábaköz Konzervipari Kft. helyi termelőktől vásárolja a paprikaféléket. Még ilyen nehéz körülmények között sem hoz be külföldről alapanyagot, ragaszkodnak a magyar terményekhez.
- Nem alkalmazunk előtartósítást, a gyártás folyamán sem használunk tartósítószert, mivel a termékeink ízesítése, illetve készítése egy speciális recept alapján történik. Ez pedig megszabja, hogy nem szabad tartósítószert használnunk. A konzervek eltarthatóságát pasztőrözéssel biztosítjuk.
Idén az elmúlt évihez képest 30 százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett Magyarországon. Az előrejelzések szerint ősszel 20-25 százalékkal drágul a zöldség. A háziasszonyok tehát meggondolják, mi kerül a befőzés során az üvegekbe. Horváth Árpád szerint, ők viszont nem emelhetik az áraikat, mert sokan csak ezt nézik.
- Egy háziasszony egy üveget tetővel együtt 120 forintért kap meg a boltban. Hogyha ezt mi megtöltjük, 180 forintot kérnek érte. Sajnos, itt tartunk, rugalmatlanok az áraink. És kevés olyan vevő van, aki a minőséget figyelembe veszi, zömében az árakat nézik, illetve azt, hogy milyen akciókat biztosítanak a kereskedőláncok.
A kft. a késztermékek több mint 80 százalékát az EU országaiba szállítja, a szomszédos Ausztriában több éve jelen vannak. Ezért jogosan fájlalják, hogy a magyar piac még mindig elérhetetlen számukra.
Forrás:Gazdakör