Központi uniós szabályozást sürget Olaszország GMO ügyben

Agro Napló
2010. szeptember 27-én a Brüsszelben tartott agrárminiszteri tanácson nem született meg a várva várt jogalkotási kompromisszum a génkezelt növények termesztési szabályozásáról. Mint minden tagállam, Olaszország is ismerette álláspontját a kérdésben. Giancarlo Galan olasz agrárpolitikai, élelmiszeripari és erdészeti miniszter felszólalásában nyomatékosította: a kérdés túlságosan fontos ahhoz, hogy az egyes tagországok döntésére lehetne bízni.

 

Az itáliai tárcavezető a GMO kérdéséről és arról a kezdeményezésről, hogy az EU nemzeti hatáskörbe utalná a genetikailag módosított szervezetek tiltását, korlátozását, engedélyezését, a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott:



„A kérdés túlságosan fontos ahhoz, hogy az egyes tagországok döntésére lehetne bízni. Az EU továbbra is tartsa meg a GMO-k kérdésében eddig is játszott szerepét. Lehet majd kifogásolni, hogy nehéz a szerep, mert sokfélék és különbözők az álláspontok, de hát az EU-t sem volt könnyű létrehozni, mint ahogy nem volt könnyű lemondani a német márkáról, a francia frankról, az olasz líráról vagy a spanyol pesetáról az euróért cserébe. Ez a mi álláspontunk, amit a Tanácsban képviselni fogunk”



Giancarlo Galan később, a tanácskozáson hozzátette: „Éppen azért, mert a kérdés kizárólag a GMO-k termelését és a koegzisztenciát érinti, a Bizottság egyértelműen kimondott jóváhagyása alapján, fontos újra megerősíteni az Európai Agrárminiszteri Tanács központi szerepét. Ami pedig magát a konkrét ügyet illeti, nagyon világos leszek: ellenzem a KAP feldarabolását, részekre osztását. Lehetetlen, hogy az egyszerűbb témakörökben a legkisebb részletekbe menően szabályozzuk a különböző kérdéseket és egy ilyen összetett, tehát fontosabb témában a tagállamok hatáskörébe utaljuk a szabályozást. Ma a GMO-n a sor, ez darabolja fel a közös agrárpolitikát. És mi lesz holnap? Hagyjuk, hogy az egyes tagállamok döntsenek minden összetett témáról? Az európai mezőgazdaságnak bolygónk nagy mezőgazdasági hatalmaival kell felvennie a versenyt és ezt egységes kiállással kell tegye. Szívesen látnám azt is, ha az EU mélyrehatóan tanulmányozná a nemzetközi kereskedelmi egyezményekkel, főleg a WTO-val kapcsolatos szempontokat.” 





Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?