Füstölgő füstölők

Agro Napló
Ha szabályozzák az Európai Unióban a dohánytermesztést, akkor nálunk, a Nyírségben 10 ezer ember munkahelye szűnik meg. A hazai dohánytermelőket tömörítő szervezet megpróbál minden fórumon tiltakozni a készülő tervezet ellen.

 

Idén legalább 20 százalékkal kevesebb a vártnál a dohány az első becslések szerint. A betakarítás július végén kezdődött Szabolcsban. Nemcsak a mennyiség jelenti most a gondot, a termelők attól tartanak ugyanis, hogy hamarosan veszélybe kerülhet a Burley dohány előállítása. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis adalékanyaggá akarja minősíteni ezt a fajtát, ezzel pedig megszűnhet a Burley termelése.



Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnöke adatokat sorol.

- Ma mintegy 1750 hektáron folyik Magyarországon a Burley dohány termelése, és ez 10 ezer ember foglalkoztatását biztosítja. Ők munka nélkül maradnak, mivel nincs lehetőség arra, hogy azok a termelők, akik a Burley dohányt termelik, egyik napról a másikra áttérjenek a Virginia termelésére.



Egy hektárnyi dohány önköltsége meghaladja az egymillió forintot, a bevétel 300 ezer forint körül mozog. A különbséget hazai és uniós forrásokból kapják meg a termelők. Szahajda János máriapócsi gazdálkodó idehaza csak elvétve alkalmazott módon takarítja be és szárítja a dohányt. Egy-egy ilyen tárolóba 350 mázsa növény kerül be.



- Ezek a beruházások semmivé válnának, mert ezt másra használni nem lehet, ez kimondottan az „akasztós” dohányra van kitalálva. A kivágáshoz, a beszállításhoz külön eszközöket kellett csinálni, s ezek, illetve a támrendszerek másra alkalmatlanok. Magyarul, ha lehetőség lenne a másik fajta dohány, a Virginia termesztésére, annak nagyon nagy beruházás-igénye lenne.



A magyar dohányterületek háromnegyed része Szabolcsban van, de sokan foglalkoznak ezzel a környező megyékben is – 90 százalékuk szakképzetlen, 70 százalékuk nő, minden második roma származású.



- Ma, Magyarországon 10 ezer embernek a munkahelye, annak a megléte vagy nem léte, óriási társadalmi problémát vet fel – veszi át a szót Bényei Illés. - Súlyosabb a társadalmi probléma abban az esetben, ha ez olyan térségekben valósul meg, ahol például a Burley dohányt termelik. Ezek az ország legelmaradottabb vidékei, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de ide sorolható Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Borsod megye is.



Bényei Illés szerint, ha életbe lép a tervezet, akkor a fekete-kereskedelem erősödésére lehet számítani.

- Egészségügyi szempontból ez nem azt jelenti, hogy ha Magyarországon megszűnt a termelés, akkor már nem is lesz károsanyag-fogyasztás. Akkor a cigaretták Burley dohány nélkül, vagy adalékok nélkül kerülnek forgalomba, no és az import is létezik. Másrészt azon országok példájából okulva, akik már ezt meglépték, a fekete-kereskedelem hihetetlen mód megnövekedhet, márpedig e cigaretták belső tartalma teljesen ellenőrizetlen.



A Burley dohányról szóló irányelvet legkorábban idén ősszel fogadhatja el az Egészségügyi Világszervezet.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?