Idén is kevesebb termett az olasz szőlőből

Agro Napló
Az Olasz Mezőgazdasági és Agrárpiaci Kutatóintézet (ISMEA) és az Olasz Borászati Egyesület szeptember közepén közzétett becslése szerint az idei, jelenleg is zajló szüret valamivel több mint 45 millió hektoliter bort adhat. A hónap elején végzett szőlőültetvény-szemle adatai a 2009. évivel csaknem megegyeznek, 1%-os terméskiesését mutatnak. Ez az ötödik olyan év egymás után, melyben az olasz bortermelés jóval az 50 millió hektoliteres küszöb alatt marad.

 

Az észak-olasz tartományokban számottevő termésnövekedés tapasztalható, míg Közép-Olaszországban az eredmények stagnáló és enyhe csökkenést mutatnak. A déli területeken, elsősorban Abruzzo-ban és Puglia-ban, jelentős fellendülést regisztráltak a tavalyi nagymértékű terméscsökkenés után, de még mindig nem érték el az új közös piacszervezés hatálybalépése előtti három év termelési szintjét. A két nagy szigeten, Szardínián és Szicíliában rendkívül nagy veszteséggel számolnak.



Az idei becslések bizonytalanságát növeli, hogy az idén először a „zöld szüret” hatását kompenzáló változóval számolnak. A kisebb termésmennyiséghez a támogatott szőlőültetvény-kivágás is hozzájárult. A tavalyi 11.571 hektáron felül 2010-ben 10.741 hektár kivágására adtak be kérelmet.. Szicíliában a becslések a tavalyi évhez képest mintegy 20%-os gyengülést mutatnak.



A minőség tekintetében általánosságban elmondható, hogy jónak ígérkezik, de mint mindig, sok függ a szüretet megelőző 20-25 nap időjárásától.

Idén a szüreti időpontok a tavalyihoz képest későbbre tolódnak a hosszú, hideg tél és a jelentős esőzések miatt.

2010. évi termelési tendenciák előrejelzése






Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?