Biogáztermelés a FruitVeB-bel

Agro Napló
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2010. szeptember 23-24. között a FARMAGAS európai uniós projekt keretében biogáztermeléshez kapcsolódó szakmai továbbképzési konferenciát szervezett Kecskeméten.

 

Az Európai Bizottság IEE-programja (Intelligens Energia Európa) által támogatott FARMAGAS projekt 2009. júniusában indult azzal a céllal, hogy széleskörűen népszerűsítse a mezőgazdasági hulladékok anaerob lebontással történő hasznosítását és ezen keresztül a biogáztermelést olyan nagy mezőgazdasági potenciállal rendelkező országokban mint Magyarország, Lengyelország és Románia. A három célország a projekt szempontjából hasonló tulajdonsággal rendelkezik, meghatározó a mezőgazdasági ágazat teljesítménye, azonban az egy főre eső biogáztermelés a legalacsonyabbak között szerepel az Európai Unióban. A biogáztermeléssel kapcsolatos széleskörű ismeretátadásra egy hattagú nemzetközi (spanyol, dán, német, lengyel, román, magyar) konzorcium alakult, amelynek magyarországi tagja a FruitVeB.





A kétnapos kecskeméti továbbképzés elsődleges célja az volt, hogy a hazai biogáztemelésben érdekelt szereplők – kutatók, projektgazdák, technológia szállítók, civil szervezetek – átfogó képet kapjanak az Európai Unió aktuális alternatív energia politikájáról, a nemzetközi és hazai biogáztermelési tendenciákról, valamint a FARMAGAS projekt keretében kidolgozott biogáztermelést támogató eszközök alkalmazásáról.





A továbbképzés első napján a résztvevők külföldi és hazai előadók prezentációiból megismerkedhettek a mezőgazdasági eredetű biogáz termelésének biológiai alapjaival, a biogáz hasznosítási lehetőségeivel, valamint gyakorlati oldalról megközelítve információkat kaphattak a magyarországi biogázüzemek létesítésével és működésével kapcsolatos jogi és gazdasági környezetről. A FARMAGAS konzorcium dán és német tagjának képviselői az első nap mutatták be a nemzetközi témaspecialisták által kidolgozott, a biogáztermeléshez kapcsolódó FARMAGAS információs eszközöket – az Anaerob Lebontási Szimulációs Szoftvert, a Beruházási Döntéstámogató Szoftvert (IDT), az Anaerob Lebontásból Származó Fermentum Biotrágyaként történő Felhasználásának Útmutatóját, a Biogázüzem Működtetési Útmutató – is. A szervezők a konferencia alkalmával a hallgatóság között a bemutatott FARMAGAS eszközöket nyomtatott és digitális formában is kiosztották.





A rendezvény második napján az érdeklődők a Pilze-Nagy Kft. kecskeméti biogázüzemében tettek üzemlátogatást. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2008 októberében megvalósított biogázüzem egy 330 kW elektromos és 400 kW termikus teljesítményű gázmotorral állít elő elektromos és hőenergiát. Az üzem villamosenergia termelése éves szinten 2,4 millió kWh. A biogáztermeléshez felhasznált főbb alapanyag a letermett gombakomposzt. A biogázüzem megtekintése után a résztvevők a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékének kutatási tevékenységéről kaptak tájékoztatást, valamint két, a magyar biogáztermelésben érdekelt technológiai szállító bemutatkozó előadást hallgathatták meg.





A „FARMAGAS Szakmai továbbképzési konferencia” előadásanyagai a FruitVeB weblapjáról – www.fruitveb.hu – , a bemutatott FARMAGAS eszközök a projekt hivatalos weblapjáról – www.farmagas.eu – tölthetők le.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?