Értékeinket menti majd a hungarikumtörvény

Agro Napló
Számba vesszük értékeinket, ezekre alapozva építjük fel a fejlesztési stratégiát – ígérte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a hungarikumokról szóló békéscsabai konferencián. A helyszín megválasztása nem véletlen, ugyanis a csabai és a gyulai kolbászt, a békési pálinkát immár az Európai Bizottság is oltalom alá helyezte.

 

A globális világban akkor tudjuk megőrizni önállóságunkat, ha megtartjuk értékeinket – mondta Ángyán József. – A jövő stratégiáját a helyi közösségekre kell alapozni. A magyar válság azért mélyült el, mert a korábbi magyar kormány teljes mértékben kiszolgálta a globalizációt. A közösség alapját érte támadás, a társadalom ellenállása a végletekig legyöngült. Túlélésünk azon múlik, hogy a változásban mennyire leszünk sikeresek. Az évezredes hagyomány olyan tudásbázist rejt, amely a folytonosságot biztosítja, és stabilitást ad a fejlődéshez. Amíg a génbankjainkban megtalálhatók a régi fajták, nincs veszve a jövő.





Mindezt mások is tudják, s az ismeretek megszerzéséért gyakran nem tiszta verseny zajlik. Nyílt titok, hogy a tápiószelei génbankra egyes multik megpróbálták rátenni a kezüket, s csak az utolsó pillanatban sikerült fellépni ellenük. A világgazdaság túlsúlya ellen úgy is lehet tenni, hogy nem tekintjük muzeális tevékenységnek a mezőgazdaság művelését. – Az élelmiszer-biztonságot azért támadják folyamatosan a multik, mert jól felfogott érdekük rejlik ebben – vélekedett Ángyán József. – Tisztában vagyunk vele, hogy a helyi élelmiszer sokkal jobb, mint a több ezer kilométerről idehozott. Egy „átlagrépa” földrésznyi távolságot tesz meg, mire az asztalunkra kerül, holott a konyhakertben megtermelhető. Élelmiszer-biztonságot lehetetlen mesterségesen teremteni, mert utólag kideríthetetlen, mi történt menet közben az áruval.



– Csak az a nép képes túlélni a nehéz időket, amely tudatában van értékeinek – magyarázta az államtitkár. – A magyar kormány elszánt, végigmegy a megkezdett úton, s nem a monokultúrás mezőgazdaság felé veszi az irányt. Az agrárium sokkal több embernek adhat munkát, mint jelenleg. Olyan vidéket képzelünk el, amely színes, változatos kínálatával segíti a megélhetést. Ahol több száz kilométeren át csak kukorica látható az út mellett, annak haszna valószínűleg nem az ott lakók zsebébe vándorol.



Ángyán Józseftől megtudhattuk, hogy készül és a közeljövőben a parlament elé kerül a hungarikumtörvény. Ebben megnevezik a helyi, megyei, nemzeti, Kárpát-medencei értékeket, másrészt rögzítik a fejlesztési stratégiát. Az a gazdálkodó, aki elfogadja e szabályokat, és megfelel a rögzített feltételeknek, az adókedvezményeket és támogatást kaphat.

Magyar Nemzet alapján

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?