Mindig talpon

Agro Napló
Mit tehet egy létszámát tekintve 30-40 embert foglalkoztató hazai mezőgazdasági vállalkozás, hogy talpon maradhasson? Kiskunfélegyházán nagy valószínűséggel tudják ennek receptjét, hiszen a cég a válság időszakában is életben tudott maradni.

 

A kiskunfélegyházi Marillen Kft. 17 éve foglalkozik gyümölcsfeldolgozással. A több lábon állás biztonságát választva a friss gyümölcs értékesítése mellett profiljukhoz tartozik a gyümölcsvelő, illetve a mélyhűtött termékek gyártása is.



Buszlai István, a kft. ügyvezetője szerint a több lábon állás elsősorban azért alakult ki, hogy az itt dolgozók részére egész éves foglalkoztatást tudjanak nyújtani. Most, gyakorlatilag két soron folyik a munka.



- A hűtőházban gyorsfagyasztott gyümölcs feldolgozása, a kajszibarack tisztítása folyik, illetve friss gyümölcsöt is válogatunk. A másik vonalon az aszeptikus gyümölcsvelő gyártása történi, vagyis gyümölcspürét készítünk a gyümölcslé-ipar, illetve a bébiétel gyártók számára.





- Mi a közös e két tevékenység között?



- A feldolgozás technológiája, illetve annak a végeredménye közös mind a kettőben. Mind a két feldolgozási mód megőrzi a gyümölcsnek az ízét, zamatát, vitamintartalmát, és mindent, ami a friss gyümölcsben is megtalálható. Az aszeptikus gyümölcsvelő-gyártásnál azért marad meg a gyümölcs beltartalmi értéke, mert nagyon rövid idejű kezelést kap, és a hozzáadott anyag csak C-vitamin, tehát teljes egészében megőrződik az eredeti íz és zamat. A gyorsfagyasztott gyümölcsök készítésének a hallatlan előnye, hogy az előkészítés után nagyon rövid idő alatt lefagyasztjuk a gyümölcsöt, tehát sem a sejtszerkezet nem sérül, sem pedig a beltartalmi értékei nem romlanak.



- Bizonyára előny, hogy saját gyümölcsösük is van, ahol maguk termelik.- Igen, ez előnyös, mert így a lehető legrövidebb távról kell beszállítani a gyümölcsöt, és frissen tudjuk feldolgozni. A másik előnye, hogy a vállalkozás alkalmazottjait egész évben folyamatosan foglalkoztathatjuk.



- Honnan érkezik még ezen kívül gyümölcs?



- Gyakorlatilag az ország egész területéről. Az évek során olyan termelői kapcsolatok alakultak ki Zalától Borsod-Abaúj-Zemplén megyéig, amelyekre tartósan építhetünk.

A fagyasztott termékek évről évre meghatározóbb szerepet töltenek be az értékesítés terén. A tervek készítésénél ezt a cég vezetősége is szem előtt tartja.



- Azt tervezzük, hogy a közeljövőben bővítjük a hűtőházat. Nemcsak a tárolóteret - akár a 0 Celsius fokosat, vagy a mélyhűtő-tárolót -, hanem a manipuláló, illetve a gyorsfagyasztó részt is. Természetesen, ez akkor tud megvalósulni, ha megfelelő pályázati lehetőséget találunk.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?