Biogáz-termelés a mindennapi gazdálkodás során

Agro Napló
A Franciaországban „fogalomként” számon tartott, a mai napig érvényben lévő 1901. évi egyesületi törvény alapján létrejött „helyi energia ügynökség[1]” egyesület (Association de l’énergie locale 08[2], ALE08) szervezésében két napos gyakorlati mezőgazdasági biogáz-konferenciára került sor a belga határ melletti Ardennes megyében szeptember 24-25-én.

 

Az egyesület tagjai lehetnek magánszemélyek, önkormányzatok vállalkozások, cél egyformán az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások népszerűsítése. Az ardennek-i egyesület tagja az ilyen szervezetek országos szövetségének (FLAME[3]) és szintén országos, a megújuló energiaforrásokra „szakosodott” szakmai környezetvédelmi szövetségnek, a CLER-nek[4], nemzetközi színtéren pedig az Energie Cité-nek[5]. Az ALE08 tevékenysége gyakorlatilag a mindennapi élet minden szegmensét lefedi, a vállatokat, az önkormányzatokat és a magánszemélyeket, a tulajdonukban álló ingatlanokat, cégeket, sőt a területfejlesztést és a közlekedést, szállítást is. Munkáját minden esetben a helyi sajátosságok, valamint a gazdasági és társadalmi realitások messzemenő figyelembe vételével végzi. Legyen szó energiatermelőkről vagy fölhasználókról, az egyesület:



• tájékoztat, tanácsot ad és továbbképzést szervez az energiahatékonyság javításának eszközeiről, módjairól, céljairól,

• előzetes véleményt mond a beruházásokról, technológiai folyamatokról,

• segíti az érdekelteket az egymással történő kapcsolatfölvételben,

• független auditálást végez,

• közreműködik az egyes projektek technikai, gazdaságossági, jogi és pénzügyi megvalósítási terveinek kidolgozásában,

• kezel egy energiahatékonysági alapot.

 

Így ennek alapján már korántsem nem meglepő, hogy az egyesület a motorja annak a regionális biogáz kiállításnak, amit 2007. óta rendeznek meg – stílusosan egy régióbeli mezőgazdasági termelő birtokán.



Franciaországban az elmúlt időszakig a mezőgazdasági biogáz-termelés messze nem ismerte azt a lendületet, mint amit a németországi helyzet mutat, hiszen gazdaságban országszerte összesen tizenegy fermentor állt üzembe. A helyzet csak a közelmúltban változott meg, a nemzeti gazdaság-élénkítő program keretében a gazdaságok energiahatékonyságának javítását célzó program elindítása 2009-ben közel száz ilyen beruházási projekt tervbe vételét eredményezte. Így a helyzet alapjaiban kezdett megváltozni, amit nagyban segített a vonatkozó jogszabályi háttér egyszerűsítése, könnyebb értelmezhetősége. Ardennes megyében jelenleg öt biogáz-üzem működik ebből három mezőgazdasági termelőnél – így megye egyelőre az „élmezőnybe” tartozik a francia mezőgazdasági biogáz-termelésben. A másik két üzem egyike egy kommunális hulladék-lerakóhoz, egy pedig papírgyárhoz kapcsolódik, a folyamatban lévő új, elsősorban mezőgazdasági projektek száma három. Az öt üzem együttes termelése éves szinten 2820 kőlajegyenérték-tonna (ket) primer gáz, a kumulált elektromos áram-termelés 8,982 GWh (1994 ket), a kumulált hőtermelés 22,544 GWh (1939 ket).



A megye már a 2007-2009-es „megyei vidéki kiválósági pólus” (pole d’excellence rural départemental) program „energia a mezőgazdaságban” fejezete keretében föltérképezte azt a nyersanyag-potenciált, ami a biogáz előállításra fölhasználható – a munkát az ALE08 végezte el. A tanulmány megállapította, hogy szervestrágya bőségesen, míg az egyéb szerves hulladék, elsősorban növényi biomassza korlátozottan áll rendelkezésre, míg gáztermelésre használható élelmiszeripari hulladék szinte egyáltalán nem keletkezik. Noha nem a legjelentősebb gabonatermelő a megye, része annak a Champagne-Ardenne régiónak, ahol elsősorban a Reims melletti Champagne Céréales gabonaszövetkezet tagja igen jelentős gabonamennyiséget termelnek meg minden évben, amivel együtt jár igen komoly mennyiségű tisztítási hulladék is keletkezik – a többi szövetkezetben kevesebb – aminek kezelése, megsemmisítése eddig problémás volt. A biogáz-üzemek ezt maradéktalanul képesek fölhasználni – a jelenlegiek mintegy 700 tonnát alakítanak át -, sőt a Champagne Céréales adatai szerint még további 10-15 projektnek jutna hasonló anyag. A kisebb-nagyobb szövetkezetek eleinte teljesen ingyenesen adták át a magtisztítási hulladékot biogáz készítésre, a működő üzemek számának növekedésével párhuzamosa azonban hozzáállásuk is kezd változni – van, ahol csak a szállítási költséget kérik megtéríteni a fölhasználó által, míg mások körülbelül 35 eurót kérnek tonnánkért. A gazdák tapasztalatai szerint a vetőmagtisztítási hulladék igen jó hatással van a gáztermelésre, érezhetően nő a fermentorból kikerülő gáz mennyisége amikor ezt bekeverik a hígtrágya-szervestrágya-egyéb növényi biomassza „alapanyagba”.



A megye biogáztermelő gazdaságait tekintve le lehet szögezni – ahány gazdaság, annyiféle technikai megvalósítás. Hasonlóképpen igaz, hogy minden berendezést zömmel német technológiával, német szakértelemmel valósítottak meg és a karbantartást, hibaelhárítást szintén német cégek végzik – nagyon gyorsan, nagyon precízen. A kevés nem német cég pedig – az építési munkákat nem számolva – luxemburgi…. Ami a fölhasznált alapanyagot illeti, a „mix” összetétele nagyjából azonos, a gazdaságokban kivétel nélkül jelentősen visszafogták az alomnak használt szalma mennyiségét – ez a korábban akár egy nagyságrenddel is nagyobb lehetett, most 1-4 kilogramm állatonként és naponta.



A francia mezőgazdasági biogáz-termelés fölfutását mi sem jelzi jobban, minthogy 2010. februárjában megalakult a francia biogáz-termelő gazdálkodók egyesülete (Association des Agriculteurs Méthaniseurs de France, AAMF), méghozzá kettős céllal: a tagok egyrészt a mezőgazdasági eredetű biogáz-termelés bővülését kívánják előmozdítani, másrészt pedig saját érdekeiket kívánják védeni, az ágazattal kapcsolatos javaslataikat, elképzeléseiket megosztani az illetékes szakmai szervezetekkel, államigazgatási szintekkel. Ez utóbbi egyik látható jele az a dokumentum, amit az egyesület készített a biogáz és az azzal termelt áram valóban ösztönző árképzésének kialakítására. Franciaországban jelenleg 7,5-14 eurócent között váltakozik az így termelt áram ára (kWh), míg Németországban, ahol legkevesebb 4000 ilyen egység működik, 7,79-30,67 eurócent között. Az AAMF javaslatai szerint akkor lenne igazán versenyképes ez az energiaforrás, ha az ár szélesebb, 7,5-26 eurócentes tartományban változna, ennek egyik eleme lenne, hogy az energiahatékonyságot és a hulladékhő-hasznosítást a jelenleginél lényegesen jobb fölárral ismernék el.

 

Biogáz készítésre rendelkezésre álló nyersanyag mennyisége Ardennes megyében

Regionális hatáskörő tanulmány a mezőgazdasági eredetű biometán alkalmazhatóságáról gépjárművekben

A biometán termelés aktuális helyzete Ardennes megyében

Ardennes megye biogáz-termelése



________________________________________

[1] www.ale08.org  

[2] A „08” a megye adminisztratív sorszámára utal

[3] http://www.federation-flame.org/

[4] http://www.cler.org/info/

[5] http://www.energy-cities.eu/

Somogyi Norbert TéT-attasé

Gúr Roland mezőgazdasági attasé





Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?