Még bírják, de meddig?

Agro Napló
Egyre kevesebben foglalkoznak a tyúkok tartásával és a tojás termelésével. Amíg Miskolc környékén, még nem is olyan régen, több tucatnyian éltek ebből, addig mára alig néhány telep maradt. Az érintettek attól tartanak, ha a tendencia nem változik, akkor még kevesebb gazda foglalkozik majd tojástermeléssel.

 

- A tojás, az ebben az évben katasztrofális hullámzásokon megy keresztül – kesereg a kisgyőrei Egri István. - Néhány napja beszéltem a Tojásszövetség elnökével, aki szerint milliószámra került be az elmúlt egy-két hónapban tojás, elsősorban Lengyelországból. Közben a magyar tojást – ahogy hallottam - 5 forintért porítják le a magyar feldolgozók. Öt forintért ez nem is kármentés, hanem a termék eltüntetése a piacról azért, hogy ne kelljen kiönteni a szemétbe.



Pedig az ideális mégiscsak az lenne, ha a magyar piacon a magyar tojás lenne a meghatározó. Ráadásul, a Kárpát-medencében minden feltétel adott a minőségi mezőgazdasághoz.





- Magyarország Európában az egyike azon országoknak, ahol a legjobbak az ökológiai viszonyok ahhoz, hogy kiváló minőségű élelmiszert tudjunk előállítani. Szerintem a rendszerváltás óta Magyarországon gyakorlatilag nincsen piacvédelem, és nem hiszem, hogy ez arról szólna, hogy a magyar mezőgazdaságban dolgozókat jogtalan előnyökhöz kéne juttatni. Magyarországon magyar élelmiszert kéne előállítani, és jó minőségű magyar élelmiszert kéne a boltokba, a fogyasztók elé juttatni.



A foglalkoztatás ma az egyik legfontosabb megoldandó feladata az országnak. Éppen ezért kellene óvni azokat a gazdákat, akik még növénytermesztéssel vagy éppen állattartással foglalkoznak.



- Mindig azt halljuk, hogy munkahelyeket kell teremteni Magyarországon, hogy azok az emberek, akik a saját munkájukon keresztül el tudják magukat tartani, nem kerülnek pénzbe, és a jövedelmüket lehetőség szerint, magyar termékekre költsék. Ha ez a magyar termék jó minőségű, és sokkal jobb, mint az import, akkor nem értem, hogy ez miért nem így történik. Azt halljuk folyamatosan, hogy Európa szemete Magyarországon értékesül. Én tudom: a magyar fogyasztónál egyetlenegy szempont az ár, viszont azt is meg kell nézni, hogy az élelmiszer, amit vásárolunk egészséges, jó minőségű legyen.



Egri István hozzátette, számukra a mezőgazdaság jelenti az életet, és nagyon reméli, hogy nem hagynak fel újabb kisvállalkozók az állattenyésztéssel. Nekik ugyanis ki kell tartaniuk minden nehézség ellenére a vidék és az ország érdekében.

 



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?