Romló hozamvárakozások - emelkedő kukoricaárak

Agro Napló
A kukorica decemberi határidős ára kiugróan, mintegy 17%-kal nőtt az utóbbi három kereskedési napon (bár hétfőn és kedden némi konszolidáció volt tapasztalható), júniushoz képest pedig több mint 60%-kal emelkedett.A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) 2010. október 8-án hozta nyilvánosságra legújabb kereslet-kínálati jelentését, melyben drasztikusan csökkentette a 2010/11-es gazdasági évre a kukorica össztermésre vonatkozó előrejelzését. Az USDA előrejelzése 12,6 millió tonnával (!) kevesebb az elmúlt havi jelentésénél, ami azt jelenti, hogy a legújabb várakozás szerint 321,6 millió tonnás össztermés várható a korábban prognosztizált 334 millió tonna helyett.

 

A terméskiesés oka a hozamvárakozások folyamatos romlása: az USDA augusztusban 10,47, szeptemberben 10,318, októberben pedig már csak 9,89 tonna/hektáros kukoricahozamot jelzett előre. E csökkenést még a vetésterület enyhe növekedése – 103 ezer hektár – sem volt képes ellensúlyozni.



A hozamok csökkenése megfelelt az előzetes várakozásoknak, mértéke azonban meghaladta azokat. A zárókészletekre vonatkozó prognózis 5 millió tonnával csökkent, és 22,9 millió tonnával igen alacsony szinten áll.



Mindez felfelé húzta a kukoricaárakat az amerikai határidős piacokon.

 


1. ábra: A kukorica decemberi határidős ára a Chicagói Árutőzsdén, USD/bushel. Forrás: CME

 

 

A kukorica decemberi határidős ára kiugróan, mintegy 17%-kal nőtt az utóbbi három kereskedési napon (bár hétfőn és kedden némi konszolidáció volt tapasztalható), júniushoz képest pedig több mint 60%-kal emelkedett.

 


2. ábra: A kukorica decemberi határidős ára a Chicagói Árutőzsdén az utóbbi három kereskedési napon, USD/bushel. Forrás: CME

 

 

A magas kukorica árak a szójabab határidős árát is felfelé húzták, a búza pedig már egyébként is magasan állt. A magas takarmányárak várhatóan rontják az állattartó ágazat és az etanoltermelés jövedelmezőségét.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?