Tabajdi Csaba: A vörösiszap újrahasznosítása európai ügy!

Agro Napló
Tabajdi Csaba írásos kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz

 

"A Kolontár mellett bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa példa nélkül álló. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol nem történhet hasonló tragédia. A mostani súlyos természeti katasztrófa negatív következményeinek enyhítése, illetve a károsultak kárpótlása mellett ösztönöznünk kell a hosszú távú, új megoldásokat. Az alumíniumgyártás veszélyes melléktermékének, a vörösiszapnak biztonságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb módon történő tárolása vagy felhasználása érdekében európai lépésekre van szükség" - szögezte le Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, aki az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli kérdésében szorgalmazza, hogy az unió intenzívebben támogassa a jövőben az ezirányú tudományos kutatásokat. A Bizottságnak a kérdésre három héten belül kell választ adnia.



Írásbeli kérdésében Tabajdi felhívta a figyelmet arra, hogy a vörösiszapot nemcsak tárolni, hanem újrafelhasználni is lehet. "Egy 2009-ben Bánvölgyi György és Tran Minh Huan által írt, az ICSOBA nemzetközi kutatóközpont által publikált elemzés megvizsgálta a vörösiszap hasznosítását célzó jelenleg létező és fejlődő technológiákat, felvázolva több lehetséges megoldást. Szépvölgyi János, az MTA kutatója pedig azt állította, hogy a Magyarországon tárolt mintegy 50 millió tonna vörösiszap többek között 18 millió tonna vasat és 100 ezer tonna titánt tartalmaz, amelynek többsége plazma-technológiával kinyerhető. Más irányban végzett kutatások a vörösiszap építőipari, pontosabban cementipari felhasználásának lehetőségeit vizsgálják. Ilyen teszteket már Japánban is végeztek." - részletezte Tabajdi a felhasználás módozatait. A képviselő hozzátette, így több millió tonna veszélyes ipari hulladékot hasznosíthatnának újra.



A képviselő sürgette a Bizottságot, tegyen javaslatot arra, hogy az Európai Unió anyagilag segítse a vörösiszap újrahasznosítását célzó, jelentős befektetést igénylő projekteket. Ezzel óvnánk az európai polgárok egészségét, az ivóvíz készletek tisztaságát. "Milyen lehetséges lépéseket és konkrét programokat javasol a Bizottság annak érdekében, hogy ezt a problémát az EU szintjén kezelhessük?" - tette fel a kérdést a Bizottságnak Tabajdi Csaba.



Az írásbeli kérdés elérhető Tabajdi Csaba honlapján (www.tabajdi.hu)

 

Forrás: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?