Biztonságosak a magyar élelmiszerek

Agro Napló
Az élelmiszerbiztonsági hatóságok gondoskodnak arról, hogy élelmiszer és takarmány ne kerüljön ki a vörös iszappal szennyezett területekről.

 

A 2010. október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap szennyezéssel járó környezeti katasztrófa 1000 hektárt érintett, ezért az ország nem vált szennyezetté.



A vörösiszap szennyeződés nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, mivel az Élelmiszerlánc-felügyeleti szerv gondoskodott a szennyezett állati és növényi eredetű élelmiszerek és takarmányok megsemmisítéséről, valamint a területen található élelmiszer-előállító üzemek ellenőrzéséről.



A katasztrófa bekövetkezését követően a hatóság elrendelte az érintett területen az esetlegesen szennyezett élelmiszerek valamint a takarmányok forgalomba hozatalának tilalmát. Kereskedelmi forgalomba élelmiszer és takarmány nem került a szennyezett területről.



Az érintett települések ivóvízhálózatát a szennyezés nem érintette. Az illetékes hatóság visszavonásig érvényes halászati, horgászati, vadászati, legeltetési és takarmány-felhasználási tilalmakat rendelte el az érintett területeken.



Mindemellett, a hatóság gondoskodott a szennyezett területen található állati tetemek összegyűjtéséről és azok megsemmisítéséről.



Az érintett területek talaj-szennyezettségének mentesítése folyamatban van.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?