Több mint 200 hektárnyi területű Európa egyik legnagyobb dióültetvénye, amelyet még 1973-ban telepítettek. A hat gazda tulajdonában több ezer fa van. A válogatott fajták mindegyike ellenállt a csapadékos időjárásnak, és a gazdák reményei szerint hozza majd a másfél tonnányi termést hektáronként.
- Az ültetvényben alsószentiváni, milotai és tiszacsécsi szelektált, tehát a legjobb magyar fajták találhatók – mutat körbe Dankó József, a Juglans Hungária Kft. ügyvezetője. - Ezek a fajták jól ellenálltak a különböző kórokozóknak és kártevőknek, ebben a nagyon rossz, magas csapadékú, magas páratartalmú időszakban.
Az új, korszerű gépekkel óránként akár 70 fáról is le tudják rázni a diót, amit kézzel vagy gépekkel takarítanak be. A dió azonban nem egyszerre érik be a fán, ezért akár többször is meg kell ismételni a folyamatot. Ennek előnye is van, hiszen a később szüretelt dió már a kívánt víztartalommal kerülhet feldolgozásra.
- Az érett, jó időben, hosszan fán maradó dió 18-20 százalékos víztartalommal kerül betakarításra. Esős időben, tehát a jelenlegi állapotban 40 százalékos a víztartalom.
Az európai diópiac árszínvonalát alapvetően a Kaliforniából érkező csonthéjas határozza meg, hiszen jó minőségben, olcsón és nagy tömegben szállítják az Unióba. Ezzel szemben a Lengyeltótiban leszüretelt dió előnye a jó minősége mellett a korai érés.
- A mi már szeptember végén, október elején piacon vagyunk a termékkel, amikor még nincs francia dió a piacon, és a primőr jellegből adódó magasabb áron tudjuk értékesíteni – mondja az egyik tulajdonos, Cziráki Imre. - A fajták közül az alsószentiváni a legkorábbi, de még a milotai is befér a francia dió előtt a piacra. Tehát mi november közepére az összes diót értékesíteni tudjuk.
A dió reneszánszát éli Európában, hiszen az értékesítés zökkenőmentes, szinte minden európai országban keresett termék. Lengyeltótiban új fajtákkal is kísérleteznek, s ami fontos az ültetvény sok helybelinek ad állandó vagy idénymunkát. Ezt az állapotot csak úgy tudják fenntartani a tulajdonosok, ha minőségben és mennyiségben tartani tudják azt a színvonalat, amelyet a piac elvár tőlük.
Forrás: Gazdakör