Több mint 4800 kilogramm Németországból származó penicillint tartalmazó fejhúst foglaltak le az MGSZH munkatársai

Agro Napló
Az antibiotikumot tartalmazó fagyasztott fejhúst másodlagos élelmiszer ellenőrzés során a Hajdúhús Kft. telephelyén találták a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai. A Németországból származó 4855,5 kilogramm áru a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből, ezért azt a hatóság lefoglalta -mondta Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkár a másodlagos élelmiszer vizsgálatok eddigi tapasztalatairól szóló sajtótájékoztatón.

 

Az államtitkár hozzátette, hogy a húst Magyarországon semmisítik meg, amennyiben a német cég nem él azzal a lehetőséggel, hogy az árut visszaszállítsa saját telephelyére.



Kardeván Endre beszámolt arról is, hogy Békés megyében egy másik cég telephelyén nagy mennyiségű bélt és szalonnát koboztak el az MGSZH szakemberei és a szabálytalanság miatt 2 millió forintos bírságot szabtak ki.



Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt is több esetben vizsgálódott a hatóság.

Két nagy áruházláncnál már bírságot szabtak ki, 6 cég ellen még folyamatban vannak az eljárások, de rövidesen lezárulnak.



A Penny Market Kft-t 30 napon túli beszállítói számlakifizetések miatt 109 millió forintnyi büntetéssel sújtotta a termékpálya-felügyelet.



A Lidl Magyarország Bt.-re pedig azért szabtak ki 155 millió forintos bírságot, mert ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért kért fix bónuszt, úgynevezett polc pénzt, ezen kívül a szolgáltatással nem arányos díjat számított fel a beszállítóknak és 30 napon túl fizette ki a számlákat.



Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a múltban nem történtek a tisztességtelen forgalmazói magatartással kapcsolatos komolyabb intézkedések. Az államtitkár reméli, hogy a mostani hatósági fellépések eredményeképpen egyre ritkábban élnek majd erőfölényükkel a nagy áruházláncok.



A másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendelet júliusi módosítása óta elért eredményeket bíztatóaknak nevezte az államtitkár.



Az MGSZH szakemberei 2010. augusztus 1-je és szeptember 30-a között összesen 20613 ellenőrzést végeztek, ennek eredményeképpen 1138 tételt vontak ki a forgalomból, 71,7 tonna mennyiségben, 19 millió forint értékben.



Szankcióként 493 esetben figyelmeztették az érintetteket, 597 esetben pedig összesen 74,4 millió forint bírságot szabtak ki.



A fenti ellenőrzéseken belül a másodlagos élelmiszervizsgálatok során 1131 mintából 2632 vizsgálat készült.



Kardeván Endre kijelentette, hogy a másodlagos élelmiszervizsgálatok meghozták a várt hatást. Az ellenőrzések eredményesek voltak, és valószínűleg a rendeletmódosítás valamint az azóta lezajlott akciók híre miatt is kevesebb szabálytalanságot találtak, mint amire számítottak.



Ahol a hatóság munkatársai rendben találnak mindent, ott csökkentik a az ellenőrzések számát, ahol viszont szabálytalanságokkal találkoznak, ott még több vizsgálatot folytatnak a jövőben.

 

Forrás: VM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?