Uniós szolidaritás a vörösiszap katasztrófa miatt

Agro Napló
A Kormány következetesen jár el, és érvényt szerez a „szennyező fizet” alapelvnek a vörös iszap tragédiát okozók felelősségre vonásánál - hangsúlyozta Fazekas Sándor az EU környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán Luxemburgban.

 

A találkozón a vidékfejlesztési miniszter részletes tájékoztatást adott a tagállamok és az Európai Bizottság részére a vörösiszap katasztrófáról. A résztvevők kifejezték együttérzésüket, és felajánlották további segítségüket a baleset következményeinek elhárításában



A Környezetvédelmi Tanács foglalkozott a genetikailag módosított (GM) növények termesztési lehetőségeinek szigorításával is. Az Európai Bizottság javaslata szerint a jövőben a tagállamok szabadon dönthetnének arról, megengedik-e területükön a GM növények termesztését. Magyar részről üdvözöltük a kezdeményezést, de Fazekas Sándor kiemelte, hogy számos ponton a rendszer további javítására van szükség, ideértve a tudományos háttér erősítését, és a vetőmagok esetleges keveredésével kapcsolatos problémák kezelését. Magyarország, számos más EU-tagállammal együtt a jövőben is fenn kívánja tartani GM-mentes státuszát. A téma várhatóan a 2011 első félévi magyar EU-elnökség alatt is napirenden lesz.



A Tanács napirendjén szerepelt több nemzetközi vonatkozású ügy, így a biológiai sokféleség megőrzéséről, a fajok kipusztulásának megakadályozásáról szóló ENSZ tárgyalások, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló világkonferencia előkészítése. Magyarország aktívan részt kíván venni ezeken a tárgyalásokon. Hatalmas feladatot jelent, hogy 2011 első félévében számos nemzetközi fórumon az EU-elnökeként hazánk képviseli majd az Unió ötszázmillió polgárát.

 

Forrás: VM sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?