Dinnyéből etanol?

Agro Napló
Az innovációkban gazdag 21. század megkérdőjelezi a mára már közhelyessé vált „Kutyából nem lesz szalonna!” közmondást. A fogyasztásra alkalmatlannak minősített zöldség-gyümölcsből előállított üzemanyag a jövő egyik sláger energiahordozója lehet, de vajon a földeken maradt görögdinnye is?

 

Démétér, a mezőgazdaság görög istennője idén nem volt kegyes a görögdinnye-termesztőkkel sem. A sok eső, a perzselő meleg, a dinnyeárak drasztikus zuhanása, valamint az export iránti érdektelenség sok fejfájást okozott a termesztőknek. Számos gazdaság kényszerült az eladhatatlanná vált lédús gyümölcsöt egyszerűen a földön hagyni.



- A feleslegessé vált vagy éppen romló áruval nem tud mit kezdeni a feldolgozóipar. Egyetlenegy megoldás a vadakkal történő feletetés. De a vadgazdálkodás sem tud akkora mennyiségű árut felvenni, mint ami egy-egy évben képződik. – magyarázza Prokaj Attila, a Zöldségtermesztési Kutatóintézet szakértője.



A piac és az időjárás szeszélyessége miatt az eladhatatlanná vált, és a földeken maradt görögdinnye egy amerikai mezőgazdasági kutatószolgálat szerint kiváló bioüzemanyag-forrás lehet. Ez gazdagíthatja a bioetanol előállítására használt növényi hulladékok sorát. S, de szép lenne, ha még fizetnének is érte!



A gyümölcs levét nemcsak etanol gyártásához lehet használni, hanem likopin és L-citrullin is kivonható belőle. Erre a két gyógyhatású anyagra nagy igény lenne. E két összetevő kivonása után pedig, még mindig etanollá lehet fermentálni a gyümölcslevet. A tanulmány szerint egy hektárnyi selejtes dinnyéből 220 liter üzemanyag állítható elő, amennyiben a cukor etanoltartalma grammonként eléri a 0,4-es értéket. A kísérlet kétségtelenül érdekes, azonban kevés az esély arra, hogy a közeljövőben üzemanyag legyen a dinnyéből.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?