Az USA újra szállíthat csirkecombot Oroszországba

Agro Napló
Oroszország kilenc hónap után újra engedélyezte az amerikai csirkecomb importját. Az amerikai szállításokban beállt hosszú kényszerszünetet az váltotta ki, hogy januártól tilos az OF területére behozni klóros vízzel kezelt baromfit, az amerikai feldolgozók pedig nem akartak áttérni más technológiára.

 

A kemény tiltás végül is meghozta gyümölcsét az orosz félnek, egyrészt rákényszerítették az USA feldolgozóit a klórmentes technológiára, másrészt a hazai gyártás tág teret kapott a fejlődésre. Az első hét hónap összesített statisztikai adatai szerint az orosz baromfitermelés 15,3%-al nőtt, csak júliusban 1,8%-al múlta felül a termelés az előző havit.



Az USA újonnan történő csirkeszállításainak elvi alapjait a júniusi Medvegyev-Obama találkozó rakta le, ezt követően a két vezető közvetlen utasításának megfelelően egyeztek meg a szakemberek a részletekben. Ez egyben azt is jelentette, hogy az amerikai fél hajlandó volt más felület-fertőtlenítő technológiákra áttérni, és ezt az orosz fél a termelőhelyeken le is ellenőrizte. Jelen pillanatban Szentpéterváron és Vlagyivosztokban van egy-egy hajónyi áru kirakodáson, melyeket féltucatnyi tengeren lévő mennyiség követ hamarosan.



Mint ismeretes, az összes orosz csirkehús importból, amelynek maximális kvótája 780 ezer tonna évente az amerikai fél 600 ezer tonnányi behozatali engedéllyel rendelkezett. Ebből májusban az esetlegesen fellépő baromfihús hiány (ami egyébként nem következett be) miatt 150 ezer tonnát más beszállítók között újra elosztottak, így az amerikai fél jelen pillanatban 450 ezer tonnával rendelkezik. Ebből több szakértő egybehangzó véleménye szerint a fennmaradó hónapokban csak 250 ezer tonna importja reális.



A most piacon megjelenő amerikai baromficombok drágák, a tavalyi 1,1 USDF/kg-hoz képest 1,6 USD-ért kínálják terméküket az amerikai termelők. A Miratorg cég vezérigazgatója, A. Nyikityin szerint ezekbe az árviszonyokba durván beavatkozhat az az esetleges tendencia, hogy a kereskedők a kvóta megtartása érdekében (a jövő évi kvóta az idén felhasznált engedélyek alapján képződik) megpróbálják mind a 450 ezer tonnát beszállítani, ez azonban erős áresést produkálna. (ami egyik oldalról végső soron jó a vásárlónak, de több orosz termelőt nehéz helyzetbe hozhat). Ez a sajnos nem teljesen kizárható eseménysorozat dömping háborúhoz vezethetne, ami minden piaci beszállítót önköltségi ár alá kényszerítene, vélekedett a témáról az USAPEEC, az amerikai baromfi és tojásszállítók szövetségének helyi képviselője, A Davlejev.



Gennyagyij Onyiscsenko a Rosztpotrebnadzor (Orosz Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet) elnöke az első tételek előzetes vizsgálata alapján kijelentette, hogy az amerikai termékek immáron megfelelnek az orosz követelményeknek, tehát a higiéniai akadályok elhárultak a szállítások elől. A mintavételek során természetesen folyamatosan ellenőrizni fogják a beérkező tételeket, s mint mondta, a következőkben az eredményekről rendszeresen tájékoztatni fogják a közvéleményt. Jelen pillanatban már 78 amerikai cég rendelkezik csirkehús szállítási engedéllyel, tehát mennyiségi problémák a beszállításoknál nem merülhetnek fel. 





Kenedi Ákos

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?