Román-magyar halászati vegyes bizottsági ülés

Agro Napló
A 2010. augusztus 24-i román-magyar agrárminiszteri találkozó elhangzottaknak megfelelően román kérésre megalakult a román-magyar halászati vegyes bizottság és 2010. október 11-én Nagyváradon megtartotta első ülését.

 

Az ülés napirendi pontjai a következők voltak:



1. A két országot érintő folyókon fennálló halászati tilalmi időszakok összehangolása.

2. Közös érdekképviselet Brüsszelben a halászatot érintő kérdésekben.

3. A 2013-tól életbe lépő EU-s irányelvek gyakorlati alkalmazásának koordinálása

A vegyes bizottsági ülésen részt magyar részről dr. Váradi László HAKI főigazgató, Gábor János VM halászati szakértő, dr. Szigeti János vezető főtanácsos VM Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya, dr. Szabó József Andor agrár-szakdiplomata.



A román részről Vacaru Gheorghe, a Halászati Kifizető Ügynökség főosztályvezetője, Voda Catalina és Voda Mihai, a Halászati Kifizető Ügynökség tanácsnokai és Lázár Zoltán a román miniszteri kabinet tanácsosai vettek részt.





A szakértő csoportok tájékoztatót tartottak országaik édesvízi halászatának helyzetéről.

A román fél elmondta, hogy az országban 740 tenyész -egység működik, amelyből 730-ban pontytenyésztés folyik. Évente átlagosan 13.000 tonna halat tenyésztenek, amelynek 80 %-a pontyféle. Romániában az éves édesvízi halfogyasztás 6 kg személyenként. A halászati engedéllyel rendelkezők száma 3300 fő, ebből 200 tengeri engedéllyel rendelkezik. Az országban 5 halászati intézet van, ahol tudományos kutatás folyik, többek között Duna- Delta Intézet, s Fekete-tengeri Intézet.



Gábor János elmondta, hogy 28.000 tonna halat tenyésztenek az országban, ennek 80 %-a pontyféle, 1700 tonna afrikai harcsa. Ezt a mennyiséget 300 egységben állítják elő.



Váradi János tájékoztatót tartott a Szarvasi Halászati Kutatóintézet munkájáról és az intézet fennálló román kapcsolatairól. Elmondta, hogy nagyon jó az együttműködés az aradi Vasile Goldis Egyetem kutatócsoportjával. Közös kutatói projektjeik vannak a Sapientia Egyetemmel is.



Az első napirendi pont tárgyalásánál, amely a halászati tilalmi időszak összehangolásáról szólt, kiderült, hogy a román fél sérelmezi, hogy a Maros folyó egy 20 km-es, mindkét oldalt érintő határszakaszán kereskedelmi célú halászat folyik, elmondásuk szerint a tilalmi időszakban is, holott szerintük az 1958-as egyezmény a Maros folyón tiltja a kereskedelmi célú halászatot. A Román Külügyminisztériumon keresztül kezdeményezték, hogy az 1958-as egyezményt a két fél újratárgyalja és egy új megállapodás szülessen e tárgyban. A magyar delegáció ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják ill. az illetékes hatóságokkal kivizsgáltatják az adott határszakaszon folyó halászatot és 2011. júniusban az Arad- Megyében található Mácsán tartandó második halászati vegyes bizottsági ülésen beszámolnak a fejleményekről.



A második napirendi pont keretében a magyar fél jelezte, hogy 2011. január 1-től EU-s elnökként önállóan nem kíván külön halászatot érintő témát felvetni illetve elfogadtatni, de amennyiben van román javaslat, akkor hajlandó annak támogatásáról tárgyalni. A közös projektekben rejlő pénzügyi lehetőségeket igyekeznek kihasználni.



A harmadik napirend keretében döntöttek a felek arról, hogy a vegyes bizottság évenkénti rendszeres üléssel a két országot érintő 2013-tól esedékes változásokat megtárgyalják.



Döntés született arról is, hogy a következő ülés előreláthatólag 2011. júniusban Mácsán lesz (Arad Megye),ahova meghívják az aradi Vasile Goldis Egyetem kutatási vezetőit és a két szomszédos megye (Csongrád és Arad) halászati felügyelőit. 



dr. Szabó József Andor

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?