Nemzetközi sztárok a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán

Agro Napló
A világon egyedülálló módon a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán jött létre olyan képzési centrum, ahol Európa legnevesebb szőlészei és borászai oktatnak együtt, egy helyen. A sztárborászok munkájának köszönhetően a főiskolán olyan oktatás valósulhat meg, mely eddig az olasz, a svéd, vagy a francia egyetemek hallgatóinak tudását gyarapíthatta. Mostantól azonban Magyarországon, mégpedig Gyöngyösön valósul meg a nemzetközi borász-elit közreműködésével létrejövő képzés.

 

A szőlészet-borászat oktatásában közel öt évtizedes tradícióval rendelkező gyöngyösi Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári kinevezéseket adományozott mindazoknak a külföldi és hazai szakembereknek, akik áldozatos munkájuk révén sokat segítettek a Károly Róbert Főiskola szőlészeti-borászati képzésének fejlődésében.



Olyan neves szakemberekről van szó, mint a francia Carbonneau professzor, aki jelenleg a világ több nemzetközi egyetemén oktat szőlőtermesztést Európában és más földrészeken egyaránt. A címet megkapták a palermói, torinói, udinei és a catalóniai egyetemek neves professzorai, a svéd Jimmy Stigh professzor, akinek geobotanikai munkásága számos új felfedezéshez vezetett a svédországi talajfajták és a növénytársulások összetétele közötti kapcsolatok kiderítésére vonatkozóan.



Azok a gyakorló magyar szőlész-borász szakemberek is részesültek az elismerésben, akik szemléletük, tudásuk, felhalmozott tapasztalataik révén jelentős mértékben segítik a hallgatók magas szintű képzését.



Heimann Zoltán, akinek 1990-ben alapított családi pincészete mára 100 ezer palackos éves termelésével a birtok borait keresetté tette a magyar csúcsgasztronómiában és az export piacokon is. Gere Attila, akinek neve méltán vált fogalommá a magyar borászatban Villány sztárborászaként, és Dr. Nagymarosy András, aki a Göteborgi Egyetemmel közösen szervezett szőlészeti és borászati terepgyakorlatokat vezet már több éve.



A most tiszteletbeli főiskolai tanár elismerésben részesített oktatók, kutatók és gyakorlati szakemberek a jövőben rendszeresen oktatnak majd a főiskola falai között és részt vesznek a kutatási tevékenységben is.



FITC projekt nyitó eseményén, a rendezvény záró ceremóniájaként megtartott ünnepélyes átadáson, október 20-án 17 órától

Magda Sándor, a főiskola rektora nyújtotta át a tiszteletbeli főiskolai tanár címeket.

A Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli tanári címét kapta: Prof. Alain Carbonneau (SupAgro Montpellier, France), Prof. Rosario Di Lorenzo (University of Palermo, Italy), Prof. Albert Mas (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona), Prof. Vittorino Novello (University of Torino, Italy), Prof. Enrico Peterlunger, Prof. Roberto Zironi (University of Udine, Italy), Prof. Jimmy Stigh (University of Gothenburg, Sweden), Dr. Nagymarosy András (ELTE-TTK Földtudományi Központ), Gere Attila (borász, GERE Pincészet, Villány), Heimann Zoltán (borász, Heimann Családi Birtok, Szekszárd).

 


 

 



A Károly Róbert Főiskola büszke szerteágazó nemzetközi kapcsolataira, az intézmény vezetése az átnyújtott tiszteletbeli címekkel kívánta eddigi munkáját megköszönni azon együttműködő partnereinek, akikkel kölcsönösségen alapuló, hatékony szakmai kapcsolatokat tudott kialakítani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?