Vajdasági agrárképzés vásárhelyi bázissal

Agro Napló
Közel egy hétig a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán hét vajdasági agrárszakember kapott oktatói előképzést, egy most indult és a jövő év szeptemberéig tartó képzési program keretében.

 

Oktatóként segítik szerbiai gazdák növényvédelmi képzését, amelynek során 120 gazda ismerkedhet meg a korszerű vegyszerezéssel és növényvédelemmel, ezen belül az Európai Unió tagországaira vonatkozó szabályozásokkal. Vagyis, ezzel az Uniós tagjelölt Szerbia, tanfolyamot elvégző gazdái lépéselőnyre tehetnek szert.

A Novi Sad-i Egyetemet bevonva, az úgynevezett ’Magyarország - Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program’ pályázatának finanszírozásában a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar koordinálja a képzési program személyi és tárgyi feltételeinek kialakítását, és lebonyolítását több vajdasági városban: Bácskatopolyán, Szabadkán, Temerinben és Zentán.

A program megvalósítására közel 30 millió forintot biztosít a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szerb Pénzügyminisztérium által kiírt nyertes pályázat. Ennek, a már előzetes felmérés alapján is nagy érdeklődést kiváltó projektnek, illetve további öt nyertes egyetemi pályázat szerződésének aláírására október 20-án délelőtt került sor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Szabó Zoltán


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?