A kreativitás és a környezettudatos gondolkodás párosul Ausztriában, egy szentandrási gyümölcsfeldolgozó üzemben. A Leeb család vállalkozása elsősorban almatermeléssel foglalkozik, nagyjából 9 hektárnyi területen. A minőségi szolgáltatás érdekében a család ellenőrzi a termelési folyamatot az elejétől a végéig.
- A legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy lehetőleg saját lábon állva, kikapcsolva a különböző közvetítői kereskedelmet, mindent magunk dolgozzunk fel és értékesítsünk, elsősorban saját termékeinket - kezdi a tájékoztatást Albert Leeb üzletvezető. - Ennek szellemében próbáltuk összhangba hozni a kínálatot a kereslettel. A szárított gyümölcstől kezdve, az almaeceten át a pálinkáig szinte mindent készítünk. Évente mintegy 300 ezer kilogramm almát termelünk, ebből körülbelül 120 ezer liter gyümölcslevet készítünk.
A családi vállalkozás azonban nem a kínálat gazdagságától egyedülálló. Az üzemet passzívház energiaszabvány szerint építették 2009-ben. A 450 ezer eurós beruházás 4 hónap alatt készült el. A gyümölcsfeldolgozó csarnok fűtetlen, előre gyártott hőszigetelt fatartó szerkezetekből készült, az épület homlokzata farostlemez, amely többszörös lazúr felületkezelést kapott. Az épületet hatalmas tolóajtókkal látták el, ami megkönnyíti a kirakodását. Az üzletben a polcok és a szekrények használt forgácslapokból, a pult régi nyomdaelemekből készült. Az építtetők már a tervezés fázisában a fenntarthatóságot és az ökológiai terhelés-csökkentést vették figyelembe.
- A cél nem az volt, hogy ettől könnyebb vagy jobb legyen a feldolgozás. Mi egy környezettudatos filozófiát követünk. Családunkkal már évek óta egy passzívházban élünk, és egyértelmű volt, hogy az üzemet is erre a szabványra építjük fel. Ausztriában passzívház szabványnak megfelelő üzemről nem tudunk, de az biztos, hogy a környéken nagy hangsúlyt fektetnek a vállalkozások a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.
A passzívházak a közéleti és a privát energia-felhasználást nagymértékben csökkentik. Ezekben a házakban nemcsak energia-takarékosan, hanem egészséges körülmények között lehet élni és dolgozni.
Forrás: Gazdakör