2024. augusztus 27. kedd Gáspár

Aktuális támogatások

Agro Napló
A 2010/2011. gazdálkodási évre vonatkozó gazdálkodási naplót a gazdálkodóknak 2011. 11. 30-ig lehet beküldeni kizárólag elektromos felületen keresztül az MgSzH-hoz. A beküldendő lapok főlap, GN01,GN02,GN03,GN04,GN05,GN10, Tápanyaggazdálkodási terv. A GN Főlapon egyes ügyféladatokat, a GN-01-en a gazdaság területi adatait, a GN 02-05-ön a vis maior eseteket, a GN10-en a permetezési napló adatait kell rögzíteni.

 

Ha a támogatásra jogosult gazdálkodó elmulasztja a gazdálkodási napló beküldését, az előző gazdálkodási évre jutó támogatási összeg 30%-kal történő csökkentésére számíthat.



Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére 3 módon van lehetőség:



1. Az ÁNYK program segítségével az elektronikus nyomtatvány kitöltése és ügyfélkapun keresztül történő beküldése.



2. Az elektronikusan vezetett gazdálkodási naplók esetében lehetőség van az xml formátumban való feltöltésre és beküldésre az MGSZH honlapján keresztül saját nevében vagy meghatalmazott által. Az xml feltöltéshez, illetve a meghatalmazás elkészítéséhez MVH regisztrációs szám, vagy MGSZH partnerkód szükséges. A meghatalmazást ügyvéd vagy két tanú aláírásával hitelesíteni kell, és postai úton az alábbi címre kell küldeni: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, 1525 Budapest, Pf. 30.



3. Ügyfélkapus regisztráció hiányában lehetőség van a falugazdászok rendszerén keresztül a falugazdász irodákban feltölteni az adatokat.



Az ÁNYK keretében kitölthető webGN (MGSZH_GN2), kitöltési útmutató, technikai információk az alábbi felületen érhetők el:



http://www.mgszh.gov.hu/nyomtatvanyok/e_nyomtatvanyok  

http://www.mgszh.gov.hu/nyomtatvanyok/xml_feltolto  

 

A Gazdálkodási napló elektronikus benyújtására szolgáló 2.0 verziójú nyomtatványban az alábbi változások kerültek bevezetésre:



1. A kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület sorszáma 8 karakterre bővült a GN02, GN03, GN04, GN05, és a tápanyag-gazdálkodási terv lapokon.



2. A GN10-es lapon a használt növényvédő szer kereskedelmi megnevezése és a mértékegység lista jelentősen kibővült.



2011. szeptember 20-tól kezdődően a 1.0-ás verziójú nyomtatványokat nem lehet beküldeni, a rendszer a második visszaigazolást nem küldi el, tehát mindenképpen a 2.0-ás verziójú nyomtatványt kell használni.



A webGN-nel ellentétben a nitrát adatszolgáltatást nem kötelező elektronikusan teljesíteni, lehetőség van a papíralapú nyomtatványok kitöltésére és postai úton való beküldésére 2011.december 31-ig .

 

A Tápanyaggazdálkodási terv és földhasználati tervről



A tápanyag-gazdálkodási és a földhasználati tervet – az érintett célprogram csoportoknak - tehát ez évben is szeptember 30-ig kell elkészíteni 2011/2012 gazdálkodási évre. Amennyiben a főnövény betakarítására e dátumot követően kerül sor, a terveket a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni. Az integrált és az ökológiai ültetvény célprogramok esetében a levélanalízis - eredményei már bizonyára rendelkezésre állnak, így ezen adatokra alapozva kell a tervezést végrehajtani. A tápanyag-gazdálkodási terv tartalmazza a trágyával, termésnövelő anyaggal legfeljebb kijuttatható hatóanyagok mennyiségét évente és táblánként.



A tervnek tartalmaznia kell a kijuttatandó anyagok típusát, azon túl műtrágya, esetén az N, P, K elemre, míg szerves trágyánál N-re vonatkozó kijuttatható hatóanyag/ha mennyiségét. A hatóanyagok tekintetében a kijuttathatósági korlát a talajjellemzők szerinti növényi tápanyagigény, továbbá nitrát-érzékeny területeken a szerves eredetű nitrogénből a 170 kg/ha/gazdálkodási év hatóanyag, illetve az egyes MTÉT területek célprogramjainál a rendeletben meghatározott hatóanyag kijuttathatósági maximum. A tápanyag-gazdálkodási tervben – illetve egyes célprogramoknál maximálisan megengedhető - meghatározott hatóanyagdózisokat túllépni nem lehet, mert az szankciót eredményez. A tápanyagpótlás hiánya szankcióval nem jár.



A földhasználati tervgazdálkodási évente, célprogramként készített dokumentáció, mely figyelembe veszi a vetésszerkezetet, a vetésváltás szabályait. A vetésszerkezetre vonatkozó előírásokat 5 év átlagában, célprogramonként, fővetésű növények tekintetében kell betartani. A vetésváltás esetében azonban a másodvetést is figyelembe kell venni. A silókukoricát és a szemes kukoricát a vetésszerkezeti arányok ellenőrzésénél külön veszi figyelembe az ellenőrzésre kijelölt hatóság az ÚMVP Irányító Hatóságának 116/2011. (X. 11.) közleménye alapján.

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 116/2011. (X. 11.) Közleménye



A 61/2009 FVM rendelet módosításait a 92/2011. (X. 05.) VM rendelete tartalmazza, amelynek legfontosabb rendelkezései a követezőek:



- Jogszerű földhasználó az a gazdálkodó is, aki az NFA által az adott terület hasznosítását célzó, legkésőbb 2011. december 31-ig közzétett pályázati kiírására benyújtott, el nem bírált pályázattal rendelkezik. A pályázatok elbírálásának időigénye miatt a kötelezettség átadására vonatkozó kérelem beadásának a határideje a 2011/2012., azaz a harmadik gazdálkodási év vonatkozásában: 2012. január 15.



-A 83/2007. (VIII. 10.) FVM rendelet szerinti gazdaságátadáshoz nyújtott támogatásban részesülők esetében a kötelezettségek átadásának határideje a második gazdálkodási év vonatkozásában 2010. december 31-ről 2011. október 31-re hosszabbodik.



-A kunhalmok területén nem kell betartani a talajbolygatással járó AKG előírásokat, a védett területre az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet 1. számú mellékletében foglaltak vonatkoznak. Ezzel együtt AKG kifizetés a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeken található kunhalmokra is igényelhető, azokat visszavonni nem kell.



-A Hortobágy, Homokhátság, valamint Dunavölgyi-sík Magas Természeti Értékű Területeken a zöldugar kaszálásának legkorábbi időpontja június 30.



-Ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen lehetséges.



-AKG terület 46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet szerinti agrár-erdészeti intézkedésbe való bevonása esetén, amennyiben szántóföldi célprogram csoporton belüli támogatott területet vonnak be, akkor a támogatásra jogosultnak a telepítés tényéről annak megkezdését követő 10 napon belül tájékoztatnia kell az MVH-t.



- Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület részleges visszavonása lehetséges akkor, ha a jogosult terület vonatkozásában a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a támogatásra jogosult között az új pályáztatás eredményeképpen nem jön létre, a földhasználatra vonatkozó jogviszony.



- A 2009/2010. gazdálkodási évben árvíz, vagy belvíz miatt bejelentett és elfogadott vis maior eset nem vehető figyelembe a háromszori vis maior bejelentés esetére vonatkozó szankció megállapításakor.



- Extenzív és ökológiai gyepgazdálkodás célprogram esetén, amennyiben az állami természetvédelmi szerv által kiállított engedély alapján a kaszálás november 1. utáni időpontban végezhető el, a lekaszált anyagot a területről egy hónapon belül el kell távolítani.



- A gyepgazdálkodási célprogramok esetén az AKG rendeletben meghatározott, állategységhez kötött jogosultsági szempontoknak akkor is meg kell felelni, ha a gyepterület hasznosítása kizárólag kaszálással történik;



- A vetésszerkezeti arányok tekintetében figyelemmel kell lenni arra, hogy a vonatkozó előírások a célprogram öt éve átlagában a célprogramba bevitt teljes területen teljesüljenek;



-A silókukoricát és a szemes kukoricát a vetésszerkezeti arányok ellenőrzésénél külön veszi figyelembe az ellenőr;



- Ültetvényekre vonatkozó célprogramoknál a madárodúk esetében a darabszám és a típus mellett tekintettel kell lenni arra is, hogy azok rendeltetésüket betölthessék, ezért nem felel meg az elvárásoknak az odúk szorosan egymás mellé való kihelyezése;



- Ültetvényekre vonatkozó célprogramoknál - a talajvizsgálattal ellentétben - a levélanalízis elvégeztetése évente esedékes, kivéve a hagyományos gyümölcstermesztés célprogramot, ahol egyáltalán nem kötelező;



- Ültetvényekre vonatkozó célprogramoknál a hagyományos gyümölcstermesztés célprogram kivételével, a növényvédelmi előrejelzéshez szexferomon csapdák alkalmazása is előírás.

 

Az MVH 166/2011. (X. 21.) számú közleménye



Az erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatás igényléséről



A támogatási kérelmet egy példányban az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, a természeti katasztrófával sújtott erdőrészlet szerinti területileg illetékes kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságához kell benyújtani.



A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak: 2011. november 1 - november 30.



A gazdálkodók a www.nfa.hu találhatják meg azon állami területek listáját megyénként közölve, amelyek bérbe vehetőek és a pályázati kiírásban szerepelnek.



A közlemények nem teljes terjedelemben kerültek feltűntetésre.

 

Forrás:

www.mvh.gov.hu  

www.fvm.hu  

www.mgszh.hu  

www.agrarkamara.hu  



Szerző:

Hegedűs Szilvia

Berta Dávid

Dömötör Károly

MVH FÖPEKI





Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?