Tavasztól-őszig magyar tájakon

Agro Napló
A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva áprilistól szeptemberig ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentes rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

 

A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.



A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.



A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.

 



Ízelítő az ötalkalmas rendezvénysorozat programjaiból:



2012. április 14. Gyepekről az asztalra – „a tavaszi kihajtás”.



A rendezvénysorozat nyitó napján a végtelen legelők világával, a magányos, ám annál izgalmasabb pásztorélettel, a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás szavaink jelentésével és mögöttes tartalmával ismerkedhetnek meg látogatóink. Míg a gyermekek magyar pásztorkutyák társaságában csuhéjátékot készítenek és nemezelnek, a felnőttek a karikás ostor készítését figyelhetik meg, s közben a piactér finomságaiból válogathatnak.



2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás”



A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a madárodú készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában.



2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság”



Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.



2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…”



A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.



2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét”



Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét”. Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak látogatóink.



A részletes programkínálat az egyes rendezvények előtt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapján olvasható.



A belépés díjtalan!



Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Telefon: 06 1 363-2711

www.mezogazdasagimuzeum.hu  

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum  

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?