A primőr elnevezést az első, fóliasátorban, üvegházban termett zöldségekre használjuk. A tavasz elején kapható üvegházi termények mind ízletességükben, mind tápanyagtartalmukban elmaradnak a szabadföldön termesztettektől. Ahhoz, hogy egy zöldség, gyümölcs ízvilága a maga teljességében kialakuljon, napsütésre van szükség. A tavaszi vitaminpótláshoz biztonságosan fogyaszthatók a primőr termékek, de törekedni kell arra, hogy minél több szezonálisan, szabadföldön termesztett árut fogyasszunk.
A NÉBIH legújabb lakossági tájékoztatójában az érdeklődök olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például, kockázatos-e a primőrök fogyasztása, miért van szükség növényvédő szerekre, hogyan távolíthatók el a mikrobiológiai szennyeződések, vagy, hogy mire ügyeljünk zöldség, gyümölcs vásárlásakor.
A tájékoztató megtekinthető és letölthető a NÉBIH weboldaláról:
„Kérdezz-felelek a primőr zöldségek, gyümölcsök élelmiszerbiztonsági vonatkozásairól”
Budapest, 2012. május 9.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal