2024. augusztus 28. szerda Ágoston

Június 1-ig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

Agro Napló
Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érintettek figyelmét, hogy június elsejéig élhetnek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével. Az önálló ingatlan iránti kérelmeket a határidőig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalokhoz. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.évi IV. tv (Ptk.) alapján szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium az érintettek megfelelő tájékoztatása érdekében - a lakosság részéről leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat tartalmazó - összeállítást készített, amely a www.ujfoldtorveny.kormany.hu honlapon olvasható.



Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez közel 272 000 db földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.





Az Országgyűlés 2012. január 1-i hatállyal módosította a Földrendező és földkiadásról szóló törvényt, amely kimondja: a 2012.június 1-ig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. A jogszabály alapján, ha a földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon tulajdonostársait megillető tulajdoni hányadokat az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték, akkor bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy saját tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg.



Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb a föld értékesítése és egyszerűbb a hasznosítása.



A 2014. április 30-áig tartó földmoratórium feloldásáig rendeznünk kell a birtokviszonyokat, és fel kell készülnünk a teljes körű liberalizációra. Ennek egyik legfontosabb eleme az osztatlan közös földtulajdonok igény szerinti kimérésének, a tulajdonosok birtokba helyezésének, a földek egymás közötti adásvételének, cseréjének illetve a fennmaradó/felajánlott területek állami felvásárlásának felgyorsítása.



A Vidékfejlesztési Minisztérium még az idén beterjeszti az Országgyűlés elé az új föld- és az új családi gazdaságokról szóló törvényt, amely meg fogja akadályozni a spekulatív célú földszerzéseket és rendezi a gazdátlan földek helyzetét is.





(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?