Megkezdődött az aratás

Agro Napló
A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyékben, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, nagy odafigyelést igénylő, legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás.

 

Az első vágások eredményei megfelelnek a becsléseknek, s a hozam – termőhelytől függően – Bács-Kiskun megyében 2,5-4 tonna között mozog hektáronként. Az adottságoknak megfelelően Baranya megyében az első aratási eredmények 4,5-5 tonna átlagot mutatnak, amely ugyancsak megfelel a becsült adatoknak. Egy-két nap múlva a többi déli megyében, illetve az Alföldön is megkezdődhet az őszi árpa aratása, és az időjárástól függően – már a jövő hét elején – a termőterület nagyobb részén is elindulhat a betakarítása.



Országosan mintegy 176 ezer hektárról – 3,6 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva – 646 ezer tonna őszi árpa kerülhet a raktárakba. Amennyiben továbbra is marad a száraz, forró időjárás, akkor Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhet a homokosabb, sülevényesebb területeken, illetve a déli megyékben. Őszi búzából 1.081 ezer hektár a betakarításra váró terület, amelyről 3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal, 4-4,2 millió tonnára számítunk.





A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, illetve a falugazdászok jelentéseire alapozva a NÉBIH folyamatosan tájékoztatást nyújt az aratás állásáról.





Budapest, 2012. június 19.



Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Földművelésügyi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 28. 06:02