Traktorok és munkagépek - Gépmustra a Hajdúsági Expón

Agro Napló
Idén is ott voltunk a Hajdúsági Nyár mezőgazdasági kiállításán, ahol megnéztük, milyen gépekkel érkeztek a kereskedők. MTZ, Same, Deutz-Fahr, Valtra, New Holland, John Deere, Kubota traktorok és rengeteg munkagép.

 

Kazántól a munkagépekig



Talajművelő gépeket; ekéket, lazítókat, hengereket, grubereket állított ki a Pap-Agro Kft. Hajdúböszörményben. Ezek között is külön figyelmet kapott idén a Vogel-Noot, de Güttler és Lemken eszközöket, Vakond lazítót is találhattunk a kiállítói területen. A szálastakarmányhoz kapcsolódva Fella gépsort hozott a Pap-Agro, valamint egy éve kezdték el a bioenergetikai kazánok forgalmazását, így ez sem maradhatott ki a repertoárból. "Minden gazda, aki termel, annak van mezőgazdasági hulladéka. Ezeknek az elégetésével komoly gázszámlát tudnak kiváltani." - mondta el az Agroinformnak Pap Lajos. Hozzátette; 7 különböző kazánt hoztak ki a Hajdúsági Napokra.

 

Igazi sikertermékként emelte ki a Vogel-Noot TerraRoll hengercsaládot, amelyből a tervek szerint idén is több mint 100 darabot fognak értékesíteni. A munkagép többek között tavaszi magágykészítésnél, a vetések visszahengerezésnél, szántáselmunkálásnál, repce magágykészítésénél használható jó eredménnyel. Ugyancsak kedvelt munkagép a Vogel-Noot X-es és XX-es lazítói valamint a Vakond IS lazítók.

 

A Pap-Agro standján egy Locus 752-es rakodógépet is kiállítottak, hiszen újra indul az állattenyésztő telepek korszerűsítésére kiírt pályázat, amihez a szakemberek ezt a csúszókerekes rakodót is ajánlják.

 

Fűtés szinte ingyen



A Papp-Agro Kft. standján a gépek mellett kazánokat is láthattunk. Nagy Ottó a Del-Gép Kft. ügyvezetője a Biottomat-35 típust mutatta be az Agroinformnak. Az automata kazán alkalmas mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére is, legyen az kukorica vagy repce szármaradvány, így mezőgazdasági teremlőknek különösen ajánlott.

A névleges teljesítménye 35 kW. "Mindenkinek ajánlom, aki ezeket az anyagokat be tudja szerezni, de természetesen leginkább a gazdálkodók érdeklődnek, hiszen ők közvetlenül hozzáférnek az alapanyaghoz" - mondta el Nagy Ottó.

 

 

Az MTZ-k mammutja



Az Újhelyi Autó Kft. első sorban mezőgazdasági gépeket, traktorokat állított ki a Hajdúsági Napokon, de néhány Mercedes személyautót is bemutatott az érdeklődőknek.

"A legkeresettebb az MTZ 820-as változata. Nagy előnye a megbízhatósága, kedvező ára, és a sorközművelésre is nagyon jól használható." - mondta el Macsi László.



A standon kiállítottak egy egészen pici MTZ-t is, a 30 lóerős 320-as változatot. "Szőlőkbe, gyümölcsösökbe ajánljuk, sokféle adaptert lehet hozzá kapni. Nem csak mezőgazdasági munkákra használható, ezért az önkormányzatok is kedvelik" - tudtuk meg.

A traktorok mellett az Újhelyi Autó Kft. néhány munkagépet is kiállított, hiszen a cég forgalmaz ekét, tárcsát, sorközművelőt, mélylazítót, szárzúzót is. Ezeken kívül egy 24 lóerős MTD fűnyírótraktort is bemutattak.





A legkisebb mellett természetesen nem maradhatott el a legnagyobb sem. "Ez egy igazi mammut" - mondta az egyik gazdálkodó, miközben az MTZ 3522.5 típusa mellett állt.

 

200 lóerős Puma az Invest standján



Két vetőgép és két Case IH traktor várta a gazdálkodókat az Invest Gépkereskedelmi Kft. standján Hajdúböszörményben. Tóth Sándor, a cég munkagépkereskedelmi vezetője elsőként a Pöttinger Vitasem gabonavetőgépet mutatta be portálunknak.



"Ez egy 4 méteres mechanikus gabonavetőgép 1400 literes magtartállyal, tárcsás vetőegységgel, nyomókerék garnitúrával, magtakaró pálcasorral" - magyarázta a szakember. Az eszköz kiváló mák, repce és gabona vetésére egyaránt.

A MaterMacc szemenkétni kukoricavetőgép 6 soros kivitelben érkezett a kiállításra rozsdamentes műtrágya-tartállyal, tárcsás kijuttató egységgel.







"A 100 lóerő alatti traktorunk egy Case IH JXU 95-ös, az átlagnál komolyabb felszereltséggel mutatjuk be a kiállításon" - mondta el portálunknak Gazdag András, az Invest gépértékesítője. A standon egy 200 lóerős Case IH Puma 200 is helyet kapott.

 

Két New Holland az IKR-nél



Tavaly csak alkatrészes sátorral volt kint a hajdúböszörményi kiállításon az IKR Zrt., idén azonban első alkalommal két traktort is hoztak a rendezvényre.



"Próbáltuk az újdonságokat hozni, ezért a New Holland T7-es és T6-os sorozatból állítottunk ki egy-egy darabot" - mondta el az Agroinform kérdésére Vass Tamás az IKR standján. Hozzátette; ezeknél a gépeknél egy modellváltás volt az új emissziós szabályok miatt.

 



Same és MTZ traktorok



Traktorokkal és munkagépekkel egyaránt készült a Contstar Hungary Kft. az idei Hajdúsági Napokra. Székely Szabolcs régióvezető mutatta be a cég standját.





"Az erőgépek közül a Same-nak vagyunk a magyarországi képviselete, valamint az MTZ traktorok egyik legnagyobb forgalmazójaként ismerhetnek minket, így ezekkel készültünk" - mondta el kérdésünkre. A Same erőgépről megtudtunk; 164 lóerős teljesítményre képes, Deutz motorral működik. "Igen nagy sikert arat Magyarországon, már elég sokat eladtunk belőle. Fogyasztásban az egyik legjobb a piacon, és ár-érték arányban is kiváló".

A standon Agristar munkagépeket is bemutattak; egy műtrágyaszórót és egy váltvaforgató ekét, de Lemken Europal ekét is lehetett látni. A Pronar pótkocsikra a rendezvényen külön akciót hirdetett a cég.

 





Kubota és Komondor az MTZ-k között



A Kelet-Agro Kft. nem csak kiállítóként vett részt a Hajdúsági Expon, hiszen az amatőr traktorhúzó versenyen is rajthoz álltak.





Standjukon több gépet is bemutattak. "Az alkatrész üzletágunk három különleges ajánlattal jött ki az Expora. Az egyik az Oros kukoricaasztalokhoz készült napraforgó szett, de van egy másik ajánlatunk MTZ gumikra, és elhoztuk a konyhakész MTZ turbó szettünket is" - mondta el az Agroinformnak Tamás László, a cég tulajdonosa.



A Kelet-Agro Kft. gép üzletága japán kistraktorokkal, egy Kubota árokásóval, a saját gyártású Komondor munkagépeivel valamint egy homlokrakodós TYM kistraktorral készült a hajdúböszörményi rendezvényre.





"A legnagyobb sor idén is a játékos sátrunk előtt állt, ahol rengeteg mezőgazdasági gép kicsinyített változata várta a gyerkőcöket és a lelkes gyűjtőket" - tudtuk meg.

 

Kompakt kistraktorok a John Deere-től



Mindössze kisebb John Deere gépeket lehetett látni a KITE Zrt. hajdúböszörményi standján, az ugró szarvasos nagy traktorok ezúttal kimaradtak a kínálatból. Így is lehetett azonban mit nézni a zöld-sárga kiállítási területen, hiszen a kisebb teljesítményű gépekből komoly felhozatal volt.





A 37,1 lóerős John Deere 3036E kompakt kistraktort 3 hengeres turbódízel motor hajtja, 24 kilométer/órás sebességre is képes. A gépet Hajdúböszörményen több adapterrel is ajánlották; például lengőekés mulcskaszával, talajmaróval, hótolóval, homlokrakodóval. "A lovas tanyákon, a telephelyeken, a településeken egész évben jól használható" - tudtuk meg.





Újdonságként mutatták be a 24 lóerős John Deere 1026R kompakt traktort, amelynek többek között a könnyű kezelhetőség az előnye, de univerzális fűnyírót is találhattunk a standon.

 

Krone és MF a Magtárnál



"Gépeink közül azokat hoztuk el, amik a fő termékeinknek számítanak" - mondta el portálunk kérdésére a helyszínen Tóth Péter a Magtár Kft.-től.





Ilyen a Massey Ferguson 5445-ös traktor vagy például a Krone X önjáró silózógép. A standon az érdeklődők megtekinthették a Krone Comprima bálázó F155-ös típusát és a Krone Big Pack kockabálázót is.

 

Farmet gépek



Az Euro-Öko Farm Projekt Kft. standján Dr. Szabados Tamás technológia-fejlesztési üzletág-igazgató mutatta be portálunknak a Farmet mezőgazdasági gépgyár talajművelő eszközeit. "Cégünk, amely az EURO-ECO cégcsoport része, 1997 óta képviseli a Farmetet Magyarországon, a gyár pedig idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját."



A standon többek között két Farmet Duolent szántóföldi kultivátort láthattak a gazdálkodók különböző munkaszélességben. "Ez egy két kapasoros szántóföldi kultivátor, amely maximum 35 centiméteres munkamélység elérésére képes. Tarlóhántásra, tarlóművelésre, a szántás kiváltására alkalmas" - mondta el Dr. Szabados Tamás.

"Ennek a gépnek van egy nagyobb testvére is a standon, amely egy 4,60 méteres kivitel. Ez már hidraulikusan összecsukható, és külön érdekessége, hogy felcsukott szárnyakkal is alkalmas a munkavégzésre. Így kisebb traktorral is használhatjuk." A Duolent kultivátort a cég 2,10 métertől 8 méter munkaszélességig ajánlja.

Szintén látható volt Hajdúböszörményben a Softer rövidtárcsa, amely tavaly mutatkozott be. Egy 4,5 méteres munkaszélességű, csipkézett tárcsasorral és lezáró hengerrel felszerelt gépet állítottak ki. "Ez egy félig függesztett tárcsa, amely 12 centiméteres munkamélységgel dolgozik. 3 métertől egészen 11 méter munkaszélességig kínáljuk" - tudtuk meg a szakértőtől.





Az Euro-Öko Farm Projekt Kft. egy 6 méteres félig függesztett kompaktort is kiállított, amely az első slágerterméke volt a gyárnak.

 

Deutz-Fahr, SMS, Wolgari és Alpego



Erő- és munkagépeket egyaránt lehetett látni a Készenlét Zrt. standján, amelyet Farkas Balázs mutatott be az Agroinformnak.



"Cégünk mind az állattenyésztők, mind pedig a növénytermesztők számára tud gépeket ajánlani" - mondta el a szakember. Standjukon a népszerű, 100 lóerős Deutz-Fahr traktor mellett az őszi munkákhoz kapcsolódó talajművelő eszközöket, valamint egy Wolagri bálázót mutattak be. "Ez a gép az elmúlt 20 évben bizonyított a gazdáknak. Éppen itt, az Alföld ezen régiójában kifejezetten népszerű." - mondta el a Columbia sorozat fixkamrás bálázójáról, amely már a 2012-es műszaki újdonságokat és dizájnt hordozza magán.





A talajművelő eszközök közül a cseh SMS gépcsalád 3 méteres fixgerendelyes szántóföldi kultivátorát lehetett szemügyre venni 11 rúgós biztosítású kapával, amelyet a cég szakembere kisebb gazdaságoknak ajánlott.



Az olasz Alpego gépcsalád forgalmazását 2009 óta végzi a Készenlét Zrt. Jó ár-érték arányuk miatt igen népszerű gépekről van szó. A kiállítási területen egy Maratona kombinált vetőgépet és egy CRAKER típusú altalajlazítót mutattak be.

 

Forrás: agroinform.com

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?