2024. augusztus 28. szerda Ágoston

Lendületesen növekszik a juhállomány a családi gazdaságokban

Agro Napló
Újból nő az előző években csökkenő juhállomány. A sikerhez a vidékfejlesztési tárca által biztosított támogatásokon felül hozzájárul a stabil piaci helyzet és a gazdálkodók fejlesztési szándéka is - mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a családi gazdaságnak számító mátranováki „Faluhely major” mintateleppé avatásakor.

 

A jelenlegi mintegy 1,2 milliós juhállomány 85 %-át egyéni gazdaságokban tartják nyilván, összesen 29 ezer juhtartó gazdaság működik - ismertette a magyarországi adatokat a helyettes államtitkár.

 

Az állattartókat érintő intézkedések közül Feldman Zsolt kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, melynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh és húsmarha-tartók évi közel 13 milliárd forinthoz juthatnak.



Hozzátette: nemrégiben zárult az a 40 milliárd forintos pályázat, melyben állattartó telepek korszerűsítésére, technológiai modernizációra és telepbővítésekre lehetett forrást igényelni.

 

Feldman Zsolt hangsúlyozta: tudás nélkül nem lehet gazdálkodni, ehhez viszont meg kell szerezni a szükséges szakismereteket. Szükség van olyan kiemelkedő juhászatokra, melyek hatékony és költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítséget nyújtanak gazdálkodótársaiknak. Ezek a korszerű bemutató mintatelepek ismertetik az alkalmazott tenyésztési, takarmányozási technológiákat, a nyilvántartások szakszerű vezetését, a támogatások igénybevételének lehetőségeit.



2012-ben 5 juhászat, köztük Földi Gyula családi gazdasága nyerte el a megtisztelő címet. A kiváló legelőadottságokkal rendelkező Nógrád megyei Mátranovákon, „Faluhely major”-ban őshonos hortobágyi rackát, és gyimesi rackát tenyésztenek. Az állattartó vallja: őshonos fajtáinkkal a megfelelő külterjes tartásmód mellett ugyanolyan kiemelkedő (gazdasági) eredmények elérése lehetséges, mint a belterjes tartást igénylő fajtákkal és a legmodernebb technológiákkal.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?