2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna

Korai napraforgóhibrid előállításán dolgozik egy dombóvári cég

Agro Napló
Rövid tenyészidejű, korai érésű napraforgóhibrid nemesítésén dolgozik adombóvári Régió-Bész Zrt. egy európai uniós projekt keretében, az új fajta alkalmas lesz másodvetésre és ökológiai gazdálkodásra is.

 

A hibridet a 2011-ben oltalom alá helyezett RB-Victor fantázianevű napraforgófajtából állítják elő - közölte a cég az MTI-vel.



Az év elején indult, mintegy 120 millió forintos projekthez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint a zrt. 45 százalékos uniós támogatást nyert el.



A társaság ismertetése szerint a hibrid alapját jelentő fajta előnye többek közt az "ultrarövid" tenyészidő és az alacsony vegyszerigény.



A cég tulajdonában lévő fajta alkalmas másodvetésre, talaj- és belvízkárok utáni vetésre, a gabona learatása után elvetve szeptember végére beérik. Hátránya ugyanakkor, hogy nem rendelkezik azokkal a rezisztenciagénekkel, amelyek biztonságosabbá teszik termesztését, és nem követi a növényvédelmi hatóságok által megkívánt ellenállóságot - közölte a zrt.



A nemesítésnél arra törekszenek, hogy az új hibrid őrizze meg a rövid tenyészidőt, és ellenálló legyen a legfontosabb betegségekkel szemben - írták.



A társaság abban bízik, hogy a növény Közép-Európában alkalmas lesz másodvetésre, és Észak-Európában, valamint az ökológiai termelésben is felhasználható lesz.



Mint írták, a cég 2011-ben 7,1 milliárd forintos árbevételt ért el, idén 8,5 milliárd forint árbevételt terveznek. Az alapvetően gabona- és takarmány-nagykereskedelemmel foglalkozó Régió-Bész Zrt. a hibridnapraforgó-fajtával új piacra tud betörni, ahol nem versenyez más vetőmag-forgalmazókkal, mivel a dombóvári hibridet akkor is el lehet vetni, amikor nincs kihasználva az adott földterület.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?