Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia készül

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-biztonsági stratégiát dolgoz ki. A dokumentum célja, hogy meghatározza azokat a lépéseket és eszközöket, amelyeken keresztül a fogyasztók egészségének védelme a jövőben is hatékonyan megvalósítható.

 

A stratégia kiemelt célja, hogy tovább csökkenjen az élelmiszer-eredetű megbetegedések, azon belül a háztartásokban bekövetkező fertőzések száma. Cél továbbá, hogy a tisztességtelen vállalkozások kiszűrésével és a fogyasztói tudatosság javításával hatékonyan megelőzhetőek legyenek az állampolgárok egészségét veszélyeztető, illetve a tetemes anyagi és erkölcsi károkat okozó botrányok, amelyek a magyar élelmiszerek hazai és nemzetközi jóhírét is csorbítják.



Az élelmiszerbiztonság jelenlegi helyzete alapján hazánk – az Európai Unió számos más országához hasonlóan – a világ legbiztonságosabb helyei közé tartozik.



A Vidékfejlesztési Minisztérium a társadalom minden érintett csoportját be kívánja vonni a stratégia megalapozásába: a fogyasztókat, az élelmiszerlánc vállalkozásait (a mezőgazdaságtól kezdve a feldolgozóiparon keresztül a kereskedelemig és a vendéglátásig), majd ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia és más kutatással foglalkozó intézmények szakembereit.



A fogyasztói és vállalkozói véleményeket, javaslatokat a www.elelmiszerbiztonsagistrategia.hu , illetve a www.elelmiszerlanc.kormany.hu honlapon október végéig várják.



A kérdőív elérhető itt.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?