2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna

Legalább negyedével kisebb lesz a kukoricahozam Horvátországban

Agro Napló
Horvátországban a tavalyinál negyedével kisebb kukorica- és szójatermés várható a statisztikai hivatal legfrissebb becslése szerint; a mezőgazdasági kamara ennél is nagyobb veszteségre számít.

 

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint idén 25 százalékkal kevesebb kukorica- és szója-, 18 százalékkal kevesebb cukorrépa- és 4 százalékkal kevesebb napraforgótermés várható Horvátországban - írta a Glas Slavonije napilap.



Az ország legkeletibb részében a kukorica teljes egészében tönkrement, a cukorrépának pedig a fele veszett oda - közölte Mato Brlosic, a mezőgazdasági kamara elnöke, hozzátéve, hogy a helyzet a nyugati régiókban jobb, de országosan átlagot tekintve is 50-60 százalékkal alacsonyabb lesz a terméshozam, mint 2011-ben. A statisztikai hivatal előrejelzései pedig azért kedvezőbbek, mert "ezek a becslések is hasznára lesznek valakinek" - mondta a kamara elnöke.



A holland Rabobank elemzései szerint jövőre a rossz kukorica- és szójatermés miatt a hús 14 százalékkal lesz drágább. Ezen belül a sertéshús ára 31 százalékkal emelkedik - írta a lap.



Eszék-Baranya megyében 801 millió horvát kunás kár érte a mezőgazdaságot, amiből a legnagyobb, 316 millió kunás kár a kukoricát érinti - jelentette be kedden Vladimir Sisljagic zsupán, a megye vezetője. A hosszan tartó aszályos időszak 594 millió kuna veszteséget okozott, 207 milliót pedig a hideg és a fagy - tette hozzá.



A mezőgazdasági kamara korábbi becslései szerint Horvátországban az idei aszálykár meghaladja az egymilliárd kunát.



Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?