2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna

A VM egyeztetést kezdeményez a hegyközségekkel és a szakmai szervezetekkel

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakmai egyeztetésre hívja október 8-án, hétfőn délelőtt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a szőlész-borász szakmai szervezetek képviselőit a hegyközségekről szóló törvényjavaslatról - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

 

Az egyeztetés tárgya az Országgyűléshez képviselői önálló indítványként benyújtott javaslat, amely a hegyközségi rendszer szervezeti és működési szabályainak átalakítását célozza.



Az egyeztetést azért kezdeményezte a VM, mert szerinte a HNT csütörtökön közzétett sajtóközleménye olyan megalapozatlan állításokat tartalmaz a javaslattal kapcsolatban, amelyek indokolatlan riadalmat kelthetnek a hazai szőlő-bor ágazat szereplőiben és a magyar borok iránt elkötelezett közvéleményben.



Megértve a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a szervezeti működése megújítását célzó tervezet miatti kezdeti félelmeit, a VM azt javasolja, hogy közösen tekintsék át a felmerülő szakmai kérdéseket - olvasható a közleményben.



A HNT nem ért egyet Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő önálló képviselői indítványként október 1-jén beterjesztett új hegyközségi törvény tervezetével, ezért tárgyalásának felfüggesztését kéri az Országgyűléstől - mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára pénteken az MTI-nek.



A főtitkár közölte: az előterjesztő - bár azt a hatályos jogszabály is előírja - nem kérte ki a szakmai szervezet véleményét a törvénytervezetről, amely elfogadása esetén a szakember véleménye szerint gyakorlatilag lehetetlenné teszi a termékpálya működését. A törvénytervezet szerint ugyanis a bortermelők nem lennének kötelezően tagjai a továbbiakban a hegyközségi szervezetnek.



Horváth Csaba aláhúzta: a HNT egyetért a hegyközségi törvény módosításának szükségességével, de az ágazat reprezentatív köztestülete azt javasolja, hogy a hatályos hegyközségi törvény módosítása révén keressenek jó megoldást a törvényjavaslat benyújtójával és az ágazat jelentős szakmai szervezeteivel együtt, annak érdekében, hogy egy konszenzuson alapuló, a szőlő-bor ágazatot teljesen lefedő szabályozás jöjjön létre a szakmai önigazgatás folyamatosságát biztosítva.



A hétfői szakmai egyeztetésre való minisztériumi felhívást követően az MTI ismét megkérdezte az ügyről Horváth Csabát, aki úgy fogalmazott: a HNT fenntartja korábban megfogalmazott álláspontját.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?