32. Élelmezési Világnap - Mezőgazdasági szövetkezetek: kulcs a világ élelmezéséhez

Agro Napló
- A csökkenő tendencia ellenére továbbra is elfogadhatatlanul magas - 870 millióra tehető - az éhezők száma. Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált. - A jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a gazdálkodók és a szövetkezetek a globális élelmezésbiztonság megteremtésében. - Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője, Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót a városligeti Vajdahunyad várban.

 

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legfrissebb becslése szerint az alultápláltak száma a csökkenő tendencia ellenére továbbra is elfogadhatatlanul magas, és a globális élelmiszerbiztonság megteremtése az elért eredmények mellett is a legéletbevágóbb kihívás, amivel az emberiség napjainkban szembesül.



Az elmúlt két évtizedben Ázsia és Latin-Amerika országaiban jelentősen csökkent, de az afrikai kontinens Szaharától délre fekvő országaiban továbbra is folyamatosan nő az éhezés. A fejlett országokban az elmúlt néhány évben három millióval növekedett az éhezők száma.





A Millenniumi Fejlesztési Célok között az első helyen szerepel az éhezők és a mélyszegénységben élők számának felére csökkentése 2015-ig. Az élelmezésügyi szervezet legfrissebb adatai szerint ez a célkitűzés megvalósítható, de komoly kockázatot jelent a világ élelmezésbiztonságára a kistermelők magas fokú kiszolgáltatottsága.





A szervezet prognózisa szerint a jövőben növekszik a kistermelők szerepe az élelmiszertermelésben, ezért az agrárpolitika fontos feladata a kistermelők szövetkezeteken keresztül történő megerősítése.



A FAO kutatásai és a tapasztalatok szerint a mezőgazdasági szövetkezetek kiszámíthatóbbá teszik a termelést és jobb helyzetet biztosítanak tagjaik számára.





„Számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a szövetkezetek elősegítik a mezőgazdasági termelésből, halászatból, erdészetből, állattartásból élő emberek együttes fellépését, érdekképviseletét. Többször hangsúlyoztuk már, hogy megvannak az eszközök az éhezés megszüntetésére. Amire szükség van, az egy olyan támogató környezet megteremtése, amely a kistermelők számára is lehetőségeket teremt. Az erős szövetkezetek és termelői közösségek alapvető elemei ennek a kedvező környezetnek.„– nyilatkozta Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője.









„A FAO támogatja tagországainak kormányzatait abban, hogy segítsék a szövetkezetek és termelői közösségek növekedését megfelelő szakpolitikai fejlesztés, törvényi keretek és gazdasági ösztönzés valamint a szakpolitikai párbeszédet biztosító fórumok révén.”- tette hozzá Guerrieri asszony.





Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár úr nyilatkozatában elmondta, hogy „Magyarországon a rendszerváltást, valamint hazánk európai uniós csatlakozását követően a termelői szervezetek fejlődésnek indultak, melynek eredményeképpen jelenleg 248 termelői csoport működik az országban. Ugyanakkor a történelmi hagyományokból adódó gyenge szövetkezési hajlam miatt ma még nem elégséges mértékű a termelői összefogás, és a szövetkezetek munkájából kimaradó kisgazdaságok kiszolgáltatottsága jelentős. Az agrárpolitika kulcsterülete egy új, korszerű szövetkezési mozgalom indítása, amely a nemzetközi szövetkezeti értékekre építve a gazdálkodók minél szélesebb körét képes összefogni, így képes megszervezni a beszerzést, a termelést, a feldolgozást és a piacra jutást.”



Az Élelmezési Világnap alkalmából a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen indította útjára a VII. Magyar Adománykonvojt, amely mintegy 40 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak. A konvojban résztvevő támogató vállalatok a Danone Kft., Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft., Gyermelyi Zrt., Izsáki Tészta Kft., M3 Logisztika Kft., Nestlé Hungária Kft., NT Kft., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt. és az Univer Zrt.

 



A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy szövetkezésre van szükség az élelmiszerfeleslegek csökkentése érdekében is, mivel a megtermelt, de fel nem használt élelmiszereknek már a fele is elegendő lenne az éhezés megszüntetéséhez. A hatékonyabb „élelmiszermentés” érdekében a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó vállalatoknak, kormányzati és non-profit szervezeteknek közösen kell keresniük a megoldásokat. Az Élelmiszerbank évente 1000 tonnányi élelmiszert ment meg, változtat át potenciális hulladékot elfogyasztott étellé, de a rendszerben ennek még legalább ötven-százszorosa fellelhető!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 29. 06:03